Lewis Hamilton a 2007-es szezonban debütált a Forma-1-ben. A McLaren-Mercedes abban az idényben a világbajnoki címvédő Fernando Alonsót szerződtette a brit újonc mellé. Kettejük párviadalában számos ellentmondásos momentumra került sor, ádáz csatát vívtak a világbajnoki címért, amit végül – nevető harmadikként – Kimi Räikkönen zsebelt be az év végén.

2022-től George Russell lesz a hétszeres világbajnok Hamilton csapattársa. A fiatal angolnak egyenlő bánásmódot ígértek, ám a Mercedes semmiképpen nem szeretné újra átélni a Hamilton-Rosberg viaskodás negatív oldalát. A következőkben áttekintjük Lewis Hamilton eddigi csapattársainak listáját, történetét, ennek segítségével pontosabb képet kaphatunk arról, milyen helyzetbe kerülhet Russell a hibrid éra egyeduralkodó istállójánál.

George Russell

Fernando Alonso (2007)

Lewis Hamilton 2007-ben, remek ajánlólevéllel, friss GP2-es bajnokként érkezett a Száguldó Cirkuszba. Fernando Alonso 2005-ban és 2006-ban világbajnoki címet ünnepelhetett, ezt követően igazolt át a McLarenhez. Az előzetes jóslások a másodhegedűs szerepét vetítették előre Hamilton számára, ám az ifjú angol hamar bizonyította, hogy komolyan számolni kell vele. Ahogy azt fentebb említettem, kettejük párharcának Kimi Räikkönen lett a kedvezményezettje, aki mai napig a Ferrari utolsó F1-es világbajnoka.

A helyzet most másképp fest Hamilton szempontjából, hiszen most ő a többszörös világbajnok, rutinos veterán, akinek az ifjonti lendülettől hajtott Russell szeretne borsot törni az orra alá. A 2022-es szezon akár perdöntő is lehet kettejük összevetésében, George Russell egy kiugró teljesítménnyel akár az őrségváltást is elhozhatja a Mercedes számára.

Fernando Alonso

Heikki Kovalainen (2008-2009)

Alonso egy éven át tartó őrlődést maga mögött hagyva visszatért a Renault-hoz, a McLaren pedig Heikki Kovalainennek szavazott bizalmat. A finn versenyző ideális második számú pilótának bizonyult, még csak meg sem közelítette Hamilton teljesítményét, akinek így nem kellett tartania a csapaton belüli rivalizálástól. Hamilton a Brazil Nagydíj utolsó körének utolsó kanyarjában bemutatott előzésnek köszönhetően világbajnok lett, Kovalainen pedig az összetett 7. helyén végzett. A két pilóta kapcsolatát semleges, feszültségektől mentes légkör jellemezte.

Heikki Kovalainen

Jenson Button (2010-2012)

Hamilton mellé 2010-ben újfent a világbajnoki címvédőt – ezúttal Jenson Buttont – szerződtette a McLaren-Mercedes. Russelhez hasonlóan Button is az egyenló bánásmód ígéretével érkezett a wokingiakhoz, végül mindketten harcban voltak Sebastian Vettellel szemben a világbajnokság megnyeréséért. Button elmondása szerint jó kapcsolatuk volt Hamiltonnal, talán a 2011-es Kanadai Nagydíjon történt ütközést leszámítva. 2022-től ismét brit csapattársa lesz Hamiltonnak, szerintem kiegyezne egy olyan viszonnyal, mint amilyen Button és közte volt.

Jenson Button

Nico Rosberg (2013-2016)

Azzal George Russell is egyetértett, hogy senkinek nem tenne jót, ha megismétlődne a Hamilton és Rosberg közti, késhegyre menő csata. Ők ketten már egészen fiatal koruktól kezdve egymás ellen versenyeztek, jó barátságban is voltak, ám ez a Mercedesnél töltött évek során megromlott. Kapcsolatukra rányomta bélyegét a világbajnoki címért folytatott küzdelem. A 2014 óta tartó hibrid korszakban egyedül Nico Rosberg tudta legyőzni Lewis Hamiltont – vajon hogyan reagál majd a hétszeres bajnok, ha Russell veszélyezteti a hegemóniáját?

Nico Rosberg

Valtteri Bottas (2017-2021)

Hamilton elmondása alapján Valtteri Bottas volt a legjobb csapattársa pályafutása során. A brit pilóta öt szezont húzott le finn kollégája mellett, aki legfeljebb az időmérőkön tudott borsot törni az orra alá, a versenyeken csak elvétve. Egyébként remekül hozta azt a teljesítményt és szerepkört, amit Toto Wolff csapatfőnök elvárt tőle. Jó csapatjátékosként elévülhetetlen érdemei vannak a Mercedes konstruktőri bajnoki címeinek megszerzésében.

Valtteri Bottas

George Russell kiemelkedően teljesít a mezőny gyengébb feléhez tartozó autóval, a Mercedesnél eddig egy futamon ugrott be Hamilton helyére, akkor nem sok hiányzott neki a győzelemhez. Az biztos, hogy a 23 éves pilóta élete lehetősége előtt áll, nyilvánvalóan bizonyítani szeretne Toto Wolff számára is. Érdekes párosítás lesz, izgalmas csatákat várok minden idők egyik legjobbja és a jövő egyik lehetséges bajnoka között.