2021. szeptember 07. | 13:00

A roppant tehetséges fiatal pilóta szerződtetése már eddig is nyílt titok volt.

A Mercedes Forma–1-es csapata hivatalosan is megerősítette, hogy szerződtette George Russellt, ami azt jelenti, hogy a következő szezontól a fiatal brit pilóta lesz a szintén brit színekben versenyző Lewis Hamilton csapattársa a német istállónál. A Williamstől érkező Russell előtt azután nyílt meg az út, hogy Valtteri Bottas aláírt az Alfa Romeóhoz, ahonnan Kimi Räikkönen a mostani szezon végeztével visszavonul a Forma–1-től.

Az, hogy Russell lesz Lewis Hamilton új csapattársa, már régóta nyílt titok volt a sportág berkein belül, igazából csak az volt a kérdés, hogy a Mercedes mikor kerít sort a hivatalos bejelentésre. A 63-as rajtszámmal versenyző pilóta a Mercedes saját nevelésének tekinthető, az eddig nyújtott teljesítménye pedig meggyőzte Toto Wolffékat arról, hogy érdemes esélyt adni neki egy topcsapatnál.

Russell egy alkalommal már versenyzett a Mercedesnél, tavaly a Szahír Nagydíjon ugrott be a pozitív koronavírus-tesztet produkáló Hamilton helyére. Az ifjú titán az időmérő edzésen ugyan kikapott Bottastól, de a rajtot követően sikerült megelőznie a finnt. Utána rendkívül magabiztosan vezetett, de a győzelem (iszonyú peches körülmények között) végül kicsúszott a kezéből.

Hamilton ezekkel a szavakkal búcsúzott el Bottastól a közösségi médiában:

„Rendkívül büszke vagyok arra, hogy az elmúlt öt évben Valtteri Bottas oldalán dolgozhattam. Ő volt a legjobb csapattárs, akivel valaha dolgozhattam. A sebességed és ellenállóképességed lenyűgöző, de ami kiemelkedő volt számomra, az az emberséged. Nagyszerűbb vagy, mint gondolnád, és tudom, hogy fényes jövő áll előtted. Hiányozni fogsz. A legjobbakat kívánom neked a jövőre, fejezzük ezt be szépen, és szerezzük meg azt a nyolcadik bajnoki címet a csapatnak!”

Hamilton korábbi csapattársa, az egyszeres világbajnok Nico Rosberg közben arról nyilatkozott, hogy tudomása szerint Russell a Netflix kamerái előtt írta alá a Mercedes által kínált szerződést. Ennek a pletykának lehet is alapja, a streaming szolgáltató javában gyűjti az anyagokat a Drive To Survive következő évadához, és hát Spában nem nagyon volt mit felvenni, mert az első elmosta a versenyt.

Russell távozásával felszabadult egy hely a Williamsnél, de ha az Alfa Romeo esetleg elküldi Antonio Giovanazzit, akkor még egy érdekes pilótakeringő is beindulhat. Korábban arról lehetett hallani, hogy a Red Bull Alex Albont szeretné beültetni a Williamshez, de állítólag ezt a Mercedest meggátolta (hivatalos motorszállítóként a németek nem szeretnék, hogy a rivális istálló kötelékébe tartozó versenyző értékes információkhoz jusson az erőforrásukkal kapcsolatban). Meglátjuk mi lesz, az is lehet, hogy végül egy újonc ül be Nicholas Latifi mellé.

Mercedes