F1: változik a pálya vonalvezetése Melbourne-ben

Közzétéve:
2021-02-19, 04:25

Az Ausztrál Nagydíj szervezői több előzést remélnek a módosításoktól.

A Forma-1-es szezonnyitónak hagyományosan a Melbourne-ben található Albert Park ad otthont. A 2021-es Ausztrál Nagydíjat azonban a járványügyi helyzetre hivatkozva novemberre halasztották, így a szervezőknek van idejük kisebb-nagyobb módosításokat végrehajtani a pályán. A változtatások célja, hogy az F1-es pilótáknak több lehetőségük legyen az előzésre.

Az átépítési munkálatokat eredetileg a futam után hajtották volna végre, ám novemberig bőven van idejük befejezni, így előre hozták azokat. Jelentős változás, hogy a boxutcát a pálya szélén lévő füves terület eltávolításával 2 méterrel kiszélesítették, ezáltal valószínűleg növekedhet a boxutcai sebességhatár is.

A változtatások leginkább a 9-es és 10-es kanyarok kombinációját érintik. Ez a szakasz egyébként parkolóként funkcionál, amikor nem rendeznek itt Forma-1-es futamot. A 9-es kanyar előtt a pilóták hagyományosan kemény féktávot vesznek, melyet egy szűk jobbkanyar követ. Ezt építik át egy gyorsabb jobb-bal kombinációvá, majd a versenyzők ezt a sebességet tovább vihetik a 11-es és 12-es kanyarokba, mielőtt megérkeznek a 13-mashoz, melyet szintén kiszélesítenek majd, ezáltal növelve az előzési lehetőségek számát.

Ausztrál Nagydíj pálya

2020 márciusában a Száguldó Cirkusz mezőnye ugyan ellátogatott Melbourne-be, ám a futamot a pozitív COVID-tesztek miatt az utolsó pillanatban lefújták. 2019-ben Valtteri Bottas nyerte az Ausztrál Nagydíjat, Lewis Hamilton és Max Verstappen előtt. Jelen állás szerint idén egészen novemberig kell várni az ausztrál futamra – szerinted milyen eredmény születhet az átalakított Albert Parkban?

Ha hiányzik az ausztrál versenyek hangulata, íme 5 elfeledett pillanat az Ausztrál Nagydíjak történetéből!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek