Formula E: Vergne megvédte bajnoki címét New Yorkban

Közzétéve:
2019-07-15, 13:11

Az egykori F1-es pilóta a hetedik helyen ért célba, ám ez is elég volt számára a bajnoki címhez.

Társszerző: Hajdu Balázs

New Yorkban rendezték a Formula E bajnokság szezonzáró futamát a hétvégén. A bajnoki cím első számú várományosa, Jean-Eric Vergne a 12. helyről vágott neki a viadalnak, éppen legfőbb riválisa, Lucas di Grassi mögül. A francia rögtön a verseny elején brazil vetélytársa elé került.

40 perccel a leintés előtt Andre Lotterer és Jose Maria Lopez ütközött a 7-es kanyarban, utóbbi autója a pályán rekedt, így be kellett küldeni a biztonsági autót. Miután a Safety Car kiállt, a versenyzők az „Attack Mode“ aktiválási zónáján haladtak át – ez 25 kW plusz teljesítményt jelent számukra. Minden aktiválás négy percig tart, a versenyzők maximum három alkalommal használhatják ezt a funkciót minden versenyen.

Formula E versenyautók kanyarodnak New Yorkban

Az első kockából rajtoló Alex Sims vezette ekkor a versenyt, mögötte a holland Robin Frinjs és az egykori F1-es pilóta, Sebastian Buemi küzdöttek a dobogós helyekért. 25 perccel a vége előtt di Grassi a 9., Vergne pedig a 10. helyen állt. A brazil pilótának győzelemre volt szüksége, Vergne számára elegendő volt 8 egység begyűjtése.

20 perccel a leintés előtt Frinjs támadást indított Sims ellen a vezetésért, kiszorította brit ellenfelét az 1-es kanyarban és az élre is állt. Di Grassi előbb Stoffel Vandoorne-t, majd Oliver Rowlandot is megelőzte, ezzel feljött a 7. helyre. Vergne közben a 9. pozíciót foglalta el.

Vergne kanyarodik

Az utolsó körben viszonylag lecsendesedtek az események: Frinjs megtartotta a vezetést Sims és Buemi előtt, Vergne pedig a hetedik helyen ért célba. Az összetettben második és harmadik di Grassi és Evans a 11-es kanyarban ütköztek, és pár méterrel a cél előtt feladták a versenyt. Jean-Eric Vergne történelmet írt: ő lett az első pilóta, aki meg tudta védeni bajnoki címét a Formula E sorozatban.

Vergne mosolyog

Vergne kapott egy büntetést is, egy nap közmunkára ítélték. A francia ki szerette volna csikarni az első futamon, hogy bejöjjön a biztonsági autó. Vergne arra kérte csapatát, hogy a mérnökök utasítsák arra csapattársát, hogy állítsa meg a pályán az autót. Pontszámait azonban nem érinti az eset, így a bajnoki cím már biztosan az övé.

A Formula E New York-i futamának pontszerzői:

 1. Robin Frijns 25 pont
 2. Alexander Sims 21 p
 3. Sébastien Buemi 15 p
 4. Sam Bird 12 p
 5. Daniel Abt 11 p
 6. Oliver Rowland 8 p
 7. Jean-Éric Vergne 6 p
 8. Stoffel Vandoorne 4 p
 9. António Félix Da Costa 2 p
 10. Gary Paffett 1 p

A Formula E egyéni versenyének állása:

 1. Jean-Éric Vergne 136 pont
 2. Sébastien Buemi 119 p
 3. Lucas Di Grassi 108 p
 4. Robin Frijns 106 p
 5. Mitch Evans 105 p

A Formula E csapatversenyének élmezőnye:

 1. DS Techeetah Formula E Team 222 pont
 2. Audi Sport ABT Schaeffler 203 p
 3. Evision Virgin RAcing 191 p
 4. Nissan E.DAMS 190 p
 5. BMW I Andretti Motorsport 156 p

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Nissan Leaf Nismo RC a pályán, szemből fotózva
2018. december 04.
November utolsó napján Tokióban mutatta be a Nissan a Leaf Nismo RC második szériáját.
Vergne lett a bajnok, az Audi pedig megnyerte a csapatok versenyét! – Formula E
2018. július 18.
A legtöbb versenyszéria júliusban vagy augusztusban tart egy pár hetes nyári szünetet. A Formula E ezért is különleges, mert most lett vége a 2017/2018-as szezonnak!

További hírek