2023. március 02. | 15:46

A hétszeres Forma-1-es világbajnok számára nem a győzelem a legfontosabb, ő akkor is hallatni fogja a hangját, ha ez másoknak nem tetszik.

Lewis Hamilton társrekorder a Forma-1-es világbajnoki címek számát illetően. Övé a sportág történetének legtöbb futamgyőzelme és számos egyéb kiemelkedő eredmény fűződik a nevéhez.

A brit pilóta a versenypályán nyújtott teljesítménye mellett más célokkal is rendelkezik. Többek között a faji megkülönböztetés, valamint a klímaváltozás problémáira is igyekszik felhívni a figyelmet.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megtiltotta a versenyzőknek, hogy politikai tartalmú állásfoglalásokat tegyenek. Hamilton ennek ellenére kijelentette, továbbra is el fogja mondani a véleményét a számára fontos ügyekkel kapcsolatban.

„Én mindig azt mondom, hogy a világnak több empátiára és együttérzésre van szüksége. Emberek vagyunk, különböző országokban eltérő kihívásokkal küzdenek. Én nem csak egy egyszerű Forma-1-es pilóta vagyok, aki a saját sikerén kívül mással nem törődik. Az autóversenyzés által teremtett lehetőség egyúttal felelősség is, párbeszédet kell kezdeményeznünk, és dolgoznunk kell a változásért” – fogalmazott Hamilton The Fast and the Curious F1-es podcastben.

A Mercedes pilótája már egy ideje hangoztatja, a Forma-1-nek jobban kellene ügyelnie a diverzitásra, emellett pedig egyéb problémák is korrekcióra szorulnak.

„Képesek lennénk a változásra, megteremthetnénk egy elfogadóbb közeget az emberek számára. A sportágunk nem haladhat tovább ugyanabba a sokféleséget figyelmen kívül hagyó irányba. Több olyan országban is versenyzünk, ahol emberi jogi problémákkal küzdenek. Ezeket eddig a szőnyeg alá söpörték, ennek pedig véget kell vetnünk” – tette hozzá a brit versenyző.

Hamilton a beszélgetés során kiemelte, az sem érdekli, ha nem nyert több F1-es futamot, a számára fontos dolgok mellett pedig akkor is ki fog állni, ha ez másoknak nem is tetszik.

Depositphotos