2022. július 05. | 18:45

A pilóták megértik a tiltakozás okát, de egyetértenek abban, hogy ezt nem így kellett volna csinálni.

A hétvégi Brit Nagydíj akciódúsra sikerült. A rajtot követően a futamot piros zászlóval félbe szakították Csou Kuan-jü balesete miatt, és miközben mindenki arra figyelt, mi történik a kínai versenyzővel, a szervezőknek néhány tüntetőt is pályán kívülre kellett tessékelniük.

Legalább négy, a globális olajhasználat ellen tiltakozó pólót viselő aktivista besétált a pályára, és leült a Wellington egyenes aszfaltjára pillanatokkal a verseny startját követően. Lewis Hamilton a futamot követően az Instagramon fejtette ki véleményét a tiltakozással kapcsolatban.

„Mindenki láthatta, hogy ez egy rendkívül veszélyes sport. Nem tudtam a mai tüntetésekről, és bár mindig támogatni fogom azokat, akik kiállnak azért, amiben hisznek, de ezt biztonságos körülmények között kell megtenni. Arra kérek mindenkit, hogy ne ugorjon be a versenypályákra tiltakozni, mert nem senkit sem akarunk veszélynek kitenni” – írta a hétszeres világbajnok.

A futamot a második helyen záró Sergio Perez is osztotta Hamilton nézeteit, és hozzátette, egyértelmű, hogy a Forma-1-nek többet kell tennie a környezettudatosság jegyében, és nagyszerű látni, hogy az emberek harcolnak ezért az ügyért. A mexikói pilóta szerint a sportágnak jó példával kell mutatnia ezen a téren is.

Természetesen a versenyt megnyerő Carlos Sainzot is megszólaltatták az eset kapcsán. A hétvégén első F1-es győzelmét ünneplő spanyol elmondta, hogy bár megérti a tiltakozás okát, szerinte a lebonyolítás módja nem volt megfelelő.

„Úgy gondolom, hogy az embereknek joguk és lehetőségük van felszólalni és kinyilvánítani a véleményüket, ahol csak akarják. Azonban nem hiszem, hogy az F1-es pályára beugrás lenne a jó módja ennek, mert ezzel nem csak magát, de a versenyzőket is veszélybe sodorja az ember” – mondta Sainz.

Miről szólt a tiltakozás?

A Just Stop Oil egy közösségi médiában közzétett posztban vállalta a felelősséget az akcióért. A csoport tagjai a klímaváltozás beláthatatlan következményeire kívánták felhívni a figyelmet, és kifejtették, nem fogják ölbe tett kézzel nézni, ahogy a bolygót felperzseli a nap és az egész emberi faj szenved.

A northamptonshire-i rendőrség közleménye alapján összesen hét embert tartóztattak le.

Tom Thompson főfelügyelő elmondta, rendkívül csalódott, amiért a csoport figyelmen kívül hagyta a rendőrség által a versenynap előtt kiadott figyelmeztetéseinket, és meghozta azt a hihetetlenül veszélyes döntést, hogy beszalad a pályára.

„Szerettünk volna egy békés futamot lebonyolítani, de ezek az emberek úgy döntöttek, hogy kockára teszik a pilóták, a pályabírók és az önkéntesek életét. Hihetetlenül kiábrándító, hogy bárki is ezt az utat válassza” – nyilatkozta Thomspon.

A felügyelő hozzátette, szerencsére fel voltak készülve erre az eshetőségre is, így a csoportot gyorsan eltávolították a pályáról.

Nyitókép: Depositphotos

  • Címkék:
  • F1