2021. március 01. | 10:53

Szűk egy hónappal az F1 előtt elrajtolt az elektromos bajnokság.

A Formula-E mezőnyében új résztvevők és két utolsó szezonját teljesítő márka is jelen van ebben a szezonban. Voltak távozó pilóták, de jöttek új nevek is, hogy aztán elrajtolhasson az elektromos bajnokság a hétvégén. Nem is volt olyan unalmas, mint ahogy azt a közvélemény várta.

Nem csak a versenyzés okozott izgalmakat, hiszen mint utólag kiderült, időközben még rakétatámadás is érte Rijád városát, amiket sikerrel hárítottak a légvédelmi rendszerek, de több ijesztő felvétel is felkerült a világhálóra, amiken a levegőben hatástalanították a rakétákat. 

A pályán is történtek fordulatok és hatalmas balesetek is. Az első az egyik szabadedzésen történt, amelynek főszereplője a Venturi csapatát erősítő Eduardo Mortara volt, aki egy próba rajt után hajtott egyenesen a falba. Ennek következtében a második futamon csak a mezőny végéről rajtolhatott a Venturi és a Mercedes csapata annak ellenére, hogy a német istálló pilótája De Vries az első versenyt simán nyerte meg. A második baleset viszont még ennél is ijesztőbb volt.

Ennek főszereplője a Mahindrás Alex Lynn volt, aki Mitch Evansszel vívott öldöklő csatát, amikor Evans az egyik egyenesben becsukta az ajtót Lynn előtt, ő azonban már kellőképpen nagy lendülettel érkezett, így Mark Webber 2010-es Európai Nagydíjon bemutatott ráfutásos balesetét lemásolva repült Lynn is hasonlót, csakhogy ezutóbbi esetben a versenyző autóója fejjel lefele ért földet, majd ugyanígy csapódott a falba is.

A pilóta szerencsére jól van, de a baleset nagyon rémisztő volt, akárcsak Romain Grosjean esete a Bahreini Nagydíjon a Forma-1 2020-as szezonjának végén.

Mindent összegezve az elektromos sorozat szezonjának első két fordulóját követően Nyck de Vries vezeti az egyéni bajnoki tabellát, míg a konstruktőrök között a Jaguar Racing viszi a prímet.

A Formula-E egyéni tabellája az első két futamot követően:

  1. Nyck de Vries – 32 pont
  2. Sam Bird – 25 pont
  3. Robin Frijns – 22 pont
  4. Edoardo Mortara – 18 pont
  5. António Félix da Costa (címvédő) – 15 pont

Az elektromos bajnokság konstruktőri tabellája két forduló után:

  1. Jaguar Racing – 40 pont
  2. Mercedes-EQ Formula E Team – 36 pont
  3. Envision Virgin Racing – 22 pont
  4. Dragon / Penske Autosport – 22 pont
  5. Audi Sport ABT Schaeffler – 19 pont