Indul Adrian Newey Extreme E elektromos versenycsapata

Közzétéve:
2019-09-24, 15:33

Vajon ebben a mezőnyben is sikeres lesz a legendás F1-es tervező?

Társszerző: Hajdu Balázs

A Forma-1 zseniális tervezőmérnöke, Adrian Newey saját csapatot indít a 2021 februárjában induló elektromos ralisorozatban, az Extreme E-ben. Alapító partnere a kétszeres Formula E bajnok, Jean-Éric Vergne lesz.

Newey és Vergne
Adrian Newey és Jean-Éric Vergne

Az új csapat Veloce Racing néven indul, mely eddig csak az E-sportban volt jelen. Ezentúl mindkét sorozatban szerepelni fognak.

„A Veloce Racing teljes stábja a versenyzés, és a legmodernebb technológia megszállottja. Ezzel együtt fontosnak tartjuk a környezetvédelmi problémák kezelését, így örömmel veszünk részt az Extreme E elektromos sorozatban” - áll Adrian Newey közleményében.

Newey korábban tervezett autókat a Williams és a McLaren csapatainak, jelenleg pedig a Red Bull Racing technikai igazgatójaként tevékenykedik. Mindhárom csapattal sikerült megnyernie a konstruktőrök bajnoki címét, ami egyedülálló a Forma-1 történetében. A közelmúltban felkérték az Aston Martin Valkyrie tervezésére, mely a WEC hiperautó kategóriájában áll majd rajthoz.

Extreme E autó homokos talajon

Jean-Éric Vergne, egykori F1-es pilóta jelenleg a Techeeta csapatával versenyez a Formula E mezőnyében. Sőt, ő a versenysorozat rövid történetének egyetlen résztvevője, aki megvédte bajnoki címét.

„Számomra az első pillanattól kezdve világos volt, hogy része akarok lenni a történetnek. Alapítótársaimmal együtt rengeteget dolgoztunk, hogy létrejöjjön a csapat. Szeretnénk úttörőként részt venni a sorozatban, és felhívni a figyelmet a klímaváltozás negatív hatásaira” - mondta a francia versenyző.

A Veloce az E-sportban sikeresen szerepelt, ez jó alapot adhat az új sorozatban való részvételhez. Az Extreme E versenyeit elzárt helyeken fogják rendezni, hogy felhívják a figyelmet a természet sebezhetőségére. A közvetítést drónnal oldják majd meg, így az érdeklődők televízión keresztül követhetik az eseményeket.

Az Extreme E Odyssey 21 versenyautót még júliusban mutatták be Goodwoodban.

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
2019. március 06.
A világ egyik legnagyobb Autószalonjára több gyártó is kihozta a jelenlegi Formula 1-es versenyautóját

További hírek