Interjú Bereznay Danival, az Alfa Romeo F1 E-sport versenyzőjével

Közzétéve:
2020-05-02, 09:00

A fiatal tehetség kitartásának és alázatának köszönhetően jutott a legjobbak közé. Legújabban pedig Michelisz Norbi E-sport bajnokságában vitézkedik.

Régebben is szerettem volna már készíteni egy interjút Danival, azonban mindig olyankor találkoztunk, amikor mind a ketten elfoglaltak voltunk. A kialakult helyzetben, mikor minden kicsit lelassult, végre sikerült összehoznunk egy virtuális beszélgetést.

Az E-sportról a linkre kattintva olvashatsz bővebben!

Az Alapjáraton olvashattak már rólad kapcsolatos híreket a követők, viszont kérlek mutatkozz be, hogy mindenki képbe kerüljön!

Ki is a Bereznay Dani?

Egy közel 20 éves, tavaly érettségiző ex-diák vagyok, aki egyetem helyett az álmait éli, a motorsportban tevékenykedve, jelenleg az Alfa Romeo F1 E-sport versenyzőjeként. Azt csinálom, amit szeretek: munkám az, hogy vezetek – egyelőre igaz leginkább virtuálisan szimulatorokban, de ki tudja: mindannyian ismerjük a nagy magyar autóversenyzőket, akik ugyanígy kezdtek.

Hogyan és mikor kerültél az E-sport világába és miért pont az autóversenyek vonzottak?

Az Formula 1-es játékok világába 8-10 évesen csöppentem, mivel ekkor kezdtem el követni a valós motorsportot is, főleg az F1-et. Néhány ázsiai futam ment reggel az RTL-en a mesék helyett, a családból senki nem nézte, de milyen fiatalt ne mozgatna meg egy gyors versenyautó? Eleinte apa ellen, később néhány barát ellen versenyeztem, de az évek alatt egyre erősebb ligákban találtam magam. A dicsőség kivételével tét nélkül, mégis rendkívül motiváltan. Mikor 2017-ben a Forma-1 bejelentette az első hivatalos szeriát örömmel csaptam le a lehetőségre, és a legjobb 4-be kerültem. Akkor még úgy alakult az élet, hogy semmi komoly nem történt belőle: de pár hónappal később leigazolt a jelenlegi E-sport menedzsmentem, a Veloce Esports, akivel közösen jutottam el arra a szintre, hogy a következő évben teljesítményemre már a Mercedes is felfigyelt, akikkel konstruktőri bajnokok is lettünk, azóta már az Alfa Romeo színeit képviselem.

Bereznay Dani fejhallgatóval a fején, szemből fotózva

Bekerültél a legjobbak közé! A Mercedes és az Alfa Romeo csapatokat is megjártad. Mit tartasz a legnagyobb különbségnek a kettő között és hol érezted magad jobban?

Alapvetően a pályán semmi különbség sincsen a tekintetben, hogy mely csapatot képviselem, ugyanis az autók a mi világunkban teljesen egyenlőek, minden a pilótán múlik. Beállítást lehet készíteni hozzájuk, de az is teljes mértékben a mi feladatunk, mi ismerjük a legjobban a programot és érezzük a legjobban az autót – a játék nem annyira élethű, hogy mérnöki számítások mentén megoldásra leljünk. A Mercedest képviselve a világ legnagyobb autómárkáját képviseltem, ami érezhető volt. Egyszerre hatalmas, viszont messze nem olyan családias, mint például az Alfa Romeo. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya, úgy gondolom bármely Formula 1-es csapatban remekül tudnám érezni magam, örülök a lehetőségeknek.

Szoktál streamelni?

Van egy YouTube csatornám, Bereznay Dani néven fut és néha szoktam élő adások keretein belül általában a nézőimmel versenyezni, de néhány online ligafutamot is közvetítettem már. Szeretném közelebb hozni a nézőket ehhez a világhoz, így megragadom ezeket a közelebbi interakcióhoz segítő platformokat.

Az Alfa Romeo F1 virtuális autója

Korábban beszélgettük már, hogy például az elektromos gokartok kicsit szokatlanok számodra. Kipróbálnád magad egy igazi versenyautóban és milyenben?

Bármilyen versenygépjárműben szívesen mérettetném meg magam. A gokartozáshoz, formula autózáshoz magas vagyok és emiatt túl nehéz is, a túraautók világában viszont lehet még jövőm. Egyelőre nem azt az irányt hajtom, de ki tudja merre vezet az élet. Oda szerencsére még huszon-néhány évesen sem túl késő elindulni, nem úgy, mint például az F1-be...

Nem régen indult a Hungaroring E-sport Bajnokság selejtezője, ahol máris a leggyorsabbak között tartanak számon! Mennyire gyorsak a versenytársak?

A Hungaroring E-sport bajnokság selejtezőjét sikerült megnyernem, aminek rendkívül örülök. Michelisz Norbert jelenléte miatt a magyar túraautó kultúra az e-világban is elég előrehaladott, több világbajnoki top helyezettet kellett magam mögé utasítanom, ami rendkívül kevés tapasztalattal sikerült, és ennek én igazán örülök. Persze ez csak egykörös nyers tempó, a versenyzés meg nem csak ebből áll – bár ez egy jó előjel, még nekem is van hova fejlődnöm.

Bereznay Dani szimulátorban ülve

Hogyan látod az E-sport jelenlegi helyzetét és jövőjét, valamint szerepét az autóversenyzésben, az utánpótlás kinevelésében?

Az E-sport a valós motorsporttól elválasztva, egyedülállóan is egy létező, önfenntartó iparág. Ezzel párhuzamosan az utánpótlásnak is az egyik legjobb lehetőséget biztosítja. Itt teljesen egyenlőek a feltételek, nem úgy, mint sokszor a valóságban – egy jelentősen kisebb anyagi megterheléssel több százezer ember ellen lehet bebizonyítani a versenyzési érzéket a modern szimulátoron keresztül. Nem lesz minden E-sportoló kiváló autóversenyző, de jelentős részük a valós volán mögött is megállja a helyét, erre számtalan példát láttunk már.

Mi hajtott téged eddigi utadon?

Egyszerű. A vezetés nyers élménye, a motorsport szeretete. Az, hogy egy nap én is e család elismert tagja szeretnék lenni. Magyarként is, sőt, nemzetközileg is mint Bereznay Dani.

Mi a legnagyobb célod?

Ilyeneken nem sokat gondolkodom. Teljes karriert építeni versenyzésből. Bármit ami a rajtlámpák kialvásával indul és a kockás zászlóval ér véget. Akár valós, akár virtuális térben győzedelmeskedni.

Köszönöm szépen az interjút és további sok sikert kíván neked az Alapjárat szerkesztősége!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

WTCR és Nagy Futam – programajánló a hosszúhétvégére
2018. április 26.
Nagy dömping lesz április végén és május elsején, a Hungaroringre látogat a bombaerős WTCR, május elsején pedig Max Verstappen F1-es autójától lesz hangos Budapest belvárosa.
Hétvégi program és versenyajánló 11.18.-11.19.
2017. november 16.
Ezen a hétvégén a TV képernyők előtt lesz érdemes figyelni az autósport eseményeket, WRC és WTCC verseny is lesz. Magyarországon egy egyedülálló programra szeretnénk felhívni a figyelmet!

További hírek