2022. június 30. | 13:31

A Stadium Super Trucks világában mindennaposak az őrült befutók, de a mostani még ezek közül is kiemelkedett.

A Stadium Super Trucks egy félprofi bajnokság, amit az őrült nascaros és dakaros sztorijairól híres Robby Gordon hívott életre 2013-ban. A versenyzők egységes technikát használnak, mindenki alig 1300 kilós baja-szerű pickupokkal megy, amelyeket 600 lóerős Chevrolet V8-as motor hajt.

Mivel a versenyek épített pályán haladnak, elég vicces látvány, ahogyan a hatalmas rugóúttal rendelkező traktorok a földet súrolva szenvednek a kanyarokban. A versenyeket az USA-ban és Ausztráliában tartják más bajnokságok betétfutamaiként. A bitang rugóútnak a pályára helyezett, kötelezően teljesítendő ugratók adnak értelmet. Egy ilyen tette izgalmassá a 2018-as adelaide-i futam befutóját is.

Az akkor még csak 18 éves Gavin Harlien az ötödik hely körül fordult rá a célegyenesre, ám az ugratót elmérte, így érkezéskor kitört az egyik hátsó kereke. A célvonal viszont nem volt messze, ezért körbe-körbe pörögve evickélt el a kockás zászlóig. A mutatvány sikeres volt, hiszen a füstfelhőtől a többiek nem láttak semmit, így Harlien a hatodik helyen ért be.

A bajnokság azóta is fut, általában évi 4-5 futamot rendeznek, 10-15 állandó résztvevővel.

Címlapfotó: Arturo Hurtado / Flickr