Keszthelyi Vivein nagyot csatázott a W Series zárófutamán

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-08-11, 20:57

Kerék a kerék elleni csatát vívott egymással a két bajnokesélyes, a brit Chadwick és a holland Visser.

A hétvégén lezárult az első alkalommal megrendezett W Series, melyet női Forma-1-ként aposztrofálva hirdettek meg. Értelemszerűen kizárólag hölgyek vehettek részt a 6 futamból álló pontvadászatban.

A W Series mezőnye a zárófutam előtt
A W Series mezőnye a zárófutam előtt összeállt egy közös fotóra

Keszthelyi Vivien eredetileg tartalékosként tarthatott a mezőnnyel, ám az idény során többször rajthoz állhatott, miután az eredetileg kijelölt pilóták egészségügyi okokból kifolyólag nem minden esetben tudtak rajthoz állni. Vivien volt, hogy shootout rendszerben mérkőzhetett meg az így felszabaduló helyért, szóval a 18 éves magyar tehetség tett is azért, hogy a rajtrácsra állhasson, és nem csak az ölébe hullott a lehetőség.

A záró futamot az Egyesült Királyságban tartották augusztus 10-11-e között, méghozzá a legendás Brands Hatch adott otthont a versenyhétvégének. Keszhelyi Vivien az első szabadedzésen 1:39-es idővel kezdett, ami a 20 fős mezőnyből a 17. legjobb idő volt. A körülmények nem voltak egyszerűek, klasszikus brit, esős időjárás nehezítette a pilóták életét. A második szabadedzésen 1:27-es idővel a 20. lett a 77-es rajtszámmal köröző Vivien.

Keszthelyi Vivien az esőben köröz
Keszthelyi Vivien köridejei folyamatosan javultak a hétvége folyamán

Az időmérőre sokat javított Keszhelyi Vivien, és 1:24:775-tel a 17. helyre kvalifikálta magát, 2,3 másodperccel maradt el ideje a legjobbhoz képest. A pole-t az összetettet vezető Jamie Chadwick szerezte meg, míg kihívója, a bajnoki címre esélyes Beitske Visser csak az ötödik rajtkockát csípte meg.

Izgalmas rajt után kerék a kerék elleni csaták jellemezték a futamot

A rajtnál rögtön bonyodalmak voltak, a magát hetedik helyre kvalifikáló Koyama jóval előrébb pozíciónálta magát a start előtt, mint a kijelölt rajtpozíció. Chadwick és Powell is remekül kapta el a rajtot az első sorból, Hawkey azonban beragadt, de szerencsére ki tudták kerülni őt a többiek. Az első kör után még Chadwick vezetett Powell és Kimilainen előtt, Visser pedig negyedikként követte az élmezőnyt. Vivien egy helyet javítva a 16. volt ekkor.

Néhány kör elteltével Powell kerék a kerék elleni csatában megelőzte Chadwicket, a szélárnyékot kihasználva Kimilainen is elment a bajnoki cím elsőszámú várományosa mellett. Chadwick kemény volt, amennyire az ésszerűség engedte, de inkább feladta a vezető helyet, hiszen az összetettbeli helyezésére fókuszált.  Ezt követően Chadwicket Visser is megpróbálta átugrani, de Chadwick becsukta a kaput előtte. Keszthelyi Vivien időközben a 14. helyre lopakodott előre.

Koyama keresztbeállít az autójával 11 perccel a leintést megelőzően, és rendkívül rossz helyen állt a 85-ös rajtszámú versenygép, amit nem sikerült írányba állítania a japán pilótának, így behívták a biztonsági autót.

3 perccel a vége előtt Chadwick egy kicsit megcsípte a pálya szélét, a hibát kihasználva Visser így elhúzott riválisa mellett. Sőt, Chadwicket támadni kezdett az ötödik helyezett Wohlwend. Végül ugyan nagy csatában, de Chadwick meg tudta tartani negyedik helyét, és mivel Visser sem tudott előrébb kerülni, így Chadwick 10 ponttal Visser előtt végzett összetettben.

Chadwick a magasba tartja a trófeát
Chadwick bár ezúttal nem végzett a dobogón, mégis ő lehetett a legboldogabb, hiszen összetettben ő bizonyult a legjobbnak

Powell első futamgyőzelmét aratta, fél másodperccel futott be Kimilainen előtt. A harmadik tehát Visser lett, 5,7 másodperces lemaradással szelte át a célvonalat, míg Chadwick további 3,6 másodperccel később már bajnokként látta meg a kockás zászlót. Keszthelyi Vivien a 14. lett, hat pilótát megelőzve.

A bajnok így a 21 esztendős Chadwick lett, aki 500 ezer dollárt kapott jutalmul a serleg és az elismerések halmaza mellett. Ez volt az első futam, hogy nem végzett a pódiumon, de aligha bánhatta ezt a brit hölgy. Vivien 1 pontot szerzett, így Holbrook, Bovy és Gilkes előtt a 17. lett a 20 résztvevő közül.

A teljes futam fent van a W Series Facebook oldalán, érdemes visszanézni, hiszen bár volt néhány meglepő hiba a futamon, alapvetően nem bántak egymással kesztyűs kézzel a lányok.

A Brands Hatch-ben megrendezett zárófutam végeredménye:

 1. Powell 21 kör
 2. Kimilainen +0,5 mp
 3. Visser +5,7
 4. Chadwick +9,3
 5. Wohlwend +9,7
 6. Piria +10,7
 7. Hawkins +11,0
 8. Garcia +11,6
 9. Cook +12,1
 10. Moore +13,4
 11. Wood +13,8
 12. Pepper +14,2
 13. Rdest +14,7
 14. Keszthelyi +18,6
 15. Chiff +20,5
 16. Hawkey +20,7
 17. Holbrook +20,8
 18. Gilkes +21,6
 19. Bovy +22,0
 20. Koyama +2 kör

A W Series első évadának végeredménye:

 1. Jamie Chadwick 110 pont
 2. Beitske Visser 100 p
 3. Alice Powell 76 p
 4. Marta Garcia 66 p
 5. Emma Kimilainen 53 p
 6. Fabienne Wohlwend 51 p
 7. Miki Koyama 30 p
 8. Sarah Moore 24 p
 9. Vicky Piria 24 p
 10. Tasmin Pepper 22 p
 11. Sabré Cook 12 p
 12. Jessica Hawkins 12 p
 13. Catlin Wood 11 p
 14. Gosia Rdest 10 p
 15. Esmee Hawkey 2 p
 16. Naomi Schiff 2 p
 17. Keszthelyi Vivien 1 p
 18. Shea Holbrook 0 p
 19. Sarah Bovy 0 p
 20. Megan Gilkes 0 p
Forrás:

További autós hírek

Egészen elképesztő videóra hívta fel a figyelmünket olvasónk. “Gyalogos át szeretne menni a zebrán, sikerül is neki a 6. előtte…

Lassan tele a város civil járörökkel, mindenütt kamerák, folyamatosan indulnak dashcam alapján is az eljárások hivatalból, valamint sorra történnek az…

Mindannyian találkoztunk már ilyen autóssal, aki egyszerűen nem bírja, ha valaki mellé ér, és ezért gyorsítani kezd – írja vezess.…

A Debreceni Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondtalan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki Polgáron ütközött…

Nincs mese. Autósként rossz végén állunk annak a bizonyosnak abban az értelemben, hogy nem az autós forgalom érdekében történnek fejlesztések,…

Kapcsolódó írások

2019. május 07.
A W Series család egyetlen magyar tagja, Keszthelyi Vivien Hockenheimben megkezdte a szezont
Keszthelyi Vivien letette a névjegyét a Kékszalagon
2018. augusztus 12.
A fiatal autóversenyző az Audi meghívására érkezett a rendezvényre, ahol a biztonságos közlekedés fontosságára híva fel a figyelmet.
2019. január 24.
A kemény munkában és az elszántságban hisz az eddig négy Forma-3-as versenyen is pontot szerző magyar pilóta
2019. február 26.
Az első futamon szenvedett balesetét követően 2 óra alatt összerakta a 18 éves magyar pilóta autóját csapata