2019. január 21. | 18:31

A technika ördöge játszadozott a magyar hölggyel, mégsem távozott üres kézzel Malajziából

Az Asian F3 Winter Series egyetlen hölgy résztvevője, Keszthelyi Vivien pozitívan tekinthet vissza a második formula sorozatban töltött versenyhétvégéjére, amelyen immáron 15-en vettek részt.

Ezúttal Sepangban kellett bizonyítania a magyar versenyzőnek, aki így nyilatkozott a csütörtöki teszteket megelőzően:

„Az első forduló remek bevezető volt számomra a formaautózás világába, de továbbra is a tapasztalatszerzésről szól minden. A versenyeken, és azokon kívül is rengeteget kell még tanulnom. Ez ezen a hétvégén sem lesz másképp. A cél az, hogy minél jobban megismerjem az autót."

A burirami hétvégéhez hasonlóan ismét három futam várt a magyar pilótára, akit az első felvonás alkalmával stabil vezetést követően a 9. pozícióban intettek le. Az élen Kalmthout végzett Yifei és Ghiretti előtt, míg Vivien párja, David Schumacher a hetedik lett.

A második futam nem éppen leányálomba illő módon kezdődött Keszthelyi Vivien számára. Történt ugyanis, hogy a felvezető körön a Vivien előtt haladó autó felvert egy kavicsot, ami megrongálta a szellőzőnyíláson át berepülve a hűtőt. Kétséges volt, hogy el tud-e indulni így a 18 éves versenyzőnő, de végül a szerelők találtak megoldást, igaz, a hűtő cseréjének okán csak a boxutcából startolhatott. A végeredmény kísértetiesen hasonló lett, ezt is Kalmthout húzta be Yifeit és Ghriettit megelőzve. A nagyobb nevek közül Ticktum az 5. helyen, Schumacher ismét a 7. helyen futott be, míg Vivien a 11. helyre küzdötte előre magát.

Keszthelyi Vivien az utolsó erőpróbának a 12. startpozícióból vághatott neki. Ezúttal Yifei nyert Kalmthout előtt, a hamradik sorozatban harmadszor is Ghiretti lett. Vivien nagyot csatázott belga vetélytársával, Cordeellel, de maga mögött tudta tartani, s Vivien a pontszerző 10. helyen szelte át a célvonalat Ticktum mögött. David Schumacher nem fejezte be a futamot, miután egy versenybaleset folytán fel kellett azt adnia. 

Vivien saját versenyzésével elégedett volt a hétvégét követően:

„Nagyon boldog vagyok! Óriási öröm számomra, hogy ismét sikeresen teljesítettem a forduló mindhárom versenyét. Rövid idő alatt sok tapasztalatot sikerült gyűjtenem az autóval kapcsolatosan. A második verseny előtt nem volt szerencsém, a bokszutcából kellett rajtolnom, ami  megnehezítette a dolgunkat, de ilyen az autósport, a csapat pedig kiválóan reagált a helyzetre. A harmadik futamot élveztem a legjobban, az ilyen szituációkból rengeteget lehet tanulni."

Bill O'Brien, a BlackArts Racing csapatvezetője eképp vélekedett:

„Vivien kiváló ütemben fejlődik. A második versenyen keményen kellett küzdenie, mert a bokszutcából rajtolt, a harmadikon pedig körről körre teljesítette a kihívásokat, hogy előre törjön a 10. helyre és utána megtartsa azt. Ezen az utolsó futamon a leggyorsabb körideje mindössze 1.2 másodpercre volt a kétszeres makaói bajnok Dan Ticktum-tól. Ez rendkívüli eredmény egy olyan fiatal hölgytől, aki mindössze a második versenyhétvégéjén vesz részt a formula kategóriában."

A tabellát a holland Kalmthout vezeti, aki az eddig hat futamból négyet megnyert, 133 pontra tett ezzel szert. A második helyen 104 ponttal Yifei áll, Ghiretti pedig 73 egységgel a harmadik. David Schumacher összetettben a hetedik 43 ponttal, míg Ticktum csak a nyolcadik 38 bajnoki ponttal. Keszthelyi Vivien a 12. helyen áll összetettben kilenc pontjával, s már hangolódhat a W Series válogatójára, melyre 59 jelölt érkezik 30 országból.

VRS Sport Group sajtóinformáció

Wikipédia