2019. február 26. | 11:38

Az első futamon szenvedett balesetét követően 2 óra alatt összerakta a 18 éves magyar pilóta autóját csapata

Sepangban került sor azz FIA F3 Asian Winter Series záró futamára. Az első két versenyhétvégén összesen 9 pontot gyűjtött Keszthelyi Vivien, aki a futamok kétharmadát pontszerző helyen fejezte be, így reményekkel telve várhatta a legutóbbi hétvégét is.

Szokásosan három futamon mérhették össze erejüket a pilóták, az első versenyen a 15. helyre kvalifikálta magát Vivien. A BlackArts Racing reménysége remekül startolt, és fél kör alatt három helyet javított. Ekkor megpróbálta megelőzni csapattársát, Joey Alderst, aki védte a pozícióját. Vivien első szárnya megsérült, autója megpördült. Tairoku Yamaguchi szinte fékezés nélkül rohant a magyar pilóta autójába, a pályának azon pontján, ahol 200 km/h-s átlagsebességgel közlekednek a szóban forgó személygépjárműverseny résztvevői.

Bár a tempó meglehetősen nagy volt, szerencse a szerencsétlenségben, hogy a baleset érintettjei sérülés nélkül megúszták az incidenst. 

"Az anyagi kár jelentős. A szerelők szomorúak" - mondta anno egy Forma-1-es futam közvetítése során Palik László, ami tökéletesen ráillett erre a helyzetre is.

A szerelők szomorúsága azonban hirtelen lelkesedésbe csapott át, amikor megtudták, hogy mindösszesen kettő órájuk van arra, hogy újjáépítsék Vivein négykerekűjét a következő futamra. A csapat jelesre vizsgázott, hiszen sikerült teljesíteniük a szinte lehetetlent.

„Az első versenyen bekövetkezett ütközés része az autósportnak, bármikor megtörténhet egy versenybaleset, aminek kimenetele nem befolyásolható. Valószínűleg Joey nem látta, hogy  ilyen közel vagyok mellette, különben nem vette volna olyannyira szűkre a kanyart, hogy nem hagy helyet. A becsapódás után csak arra tudtam gondolni, hogy a másik szenvedő fél jól van-e, de hála az égnek mindketten karcolások nélkül tértünk vissza a boxutcába. A következő verseny előtt még kétséges volt, hogy egyáltalán rajthoz tudok-e állni, de a csapat végül emberfeletti teljesítménnyel újjáépítette az autót. Rendkívüli munka volt, minden tiszteletem az övék” – mondta Keszthelyi Vivien az első futamot követően.

Bár Vivien versenyautója minden tekintetben megfelelt az előírásoknak, a második futamot mégis tesztelésre tudta csak használni a csapat. Egy kör után ellenőrizték a kocsit, majd visszaküldték a pályára.

A harmadik futamon abban a reményben állt rajthoz Vivien, hogy a 14. helyről indulva megcsípheti a pontszerző 10 hely valamelyikét. Ez össze is jött a magyar tehetségnek, főleg annak fényében, hogy technikai problémák hátráltatták.

„A rajtot követően már a 11. helyen álltam, de ahogy azóta kiderült, egy elektromos csatlakozó hibája miatt gyakorlatilag a második kört követően már nem tudtam használni a negyedik sebességi fokozatot, ami megnehezítette a dolgomat. Nagyon boldog vagyok, hogy így is sikerült végigcsinálni a versenyt, és pontszerző helyen célba érni. Úgy gondolom, hogy ez méltó lezárása volt egy rendkívül nehéz hétvégének” – összegezte gondolatait Keszthelyi Vivien.

Vivien az F3 Asian Winter Series 16 fős mezőnyben 13 pontot gyűjtött a 9 futam során, amivel az összetett 13. helyén zárt. A pontvadászatot a Hitech Grand Prix pilótája, Rinus van Kalmthout nyerte, aki ezúttal egy harmadik helyet és két második helyet csípett meg. A második helyen az Absolute Racing versenyzője, Ye Yifei végzett, aki két győzelmet tudott bezsebelni a szezonzárón. A dobogó harmadik fokán a Hiteches Alessandro Ghiretti zárt.

Érdekesség, hogy a sorozatnak nagy reményekkel nekivágó David Schumacher csupán a 8. helyen fejezte be a sorozatot, és Daniel Ticktum sem remekelt, ő a 9. helyen végzett összetettben.

Keszthelyi Vivien mindezek fényében remekül helytállt, a debreceni születésű versenyzőhölgy önbizalommal telve várhatja karrierje újabb mérföldköveit.

„Azért indultam az F3 Asian Championship Winter Series-ben, mert tapasztalatot akartam szerezni egy számomra teljesen új kategóriában. Túraautóról formaautóra váltani nem volt egyszerű, de szerencsére minden szakmai segítséget megkaptam a fejlődéshez. Büszke vagyok rá, hogy a keleti kontinensen a világ első női pilótájaként képviselhettem Magyarországot a nemzetközi Formula 3-ban, a megszerzett pontok pedig külön örömöt jelentettek számomra. Nincs azonban idő megpihenni, mert március végén már kezdődik a W Series válogatójának utolsó fordulója, ahol szeretnék bekerülni a legjobb 18-ba” - mondta Vivien.

A szóban forgó, kizárólag hölgyek számára indított formula autó bajnokság, a W Series a második selejtezőkörrel fog folytatódni, amelybe 100 jelentkező közül már a legjobb 28-ba bekerült Keszthelyi Vivien. Azt, hogy melyik lesz az a 18 versenyző, aki részt vehet a versenysorozatban, Spanyolrszágban fog eldőlni 3 héten belül.

Team VRS sajtóinformáció