Keszthelyi Vivien sikertörténetének nyomában

Tóth Balázs
Közzétéve:
2018-09-22, 23:32

A 17 éves magyar hölgy remekül teljesített az elmúlt évad során, de vajon milyen út vezetett a sikerekig?

Keszthelyi Vivien rendkívül sikeres szezont tudhat maga mögött, remek teljesítményéről rendszeresen olvashattál itt az Alapjáraton. A 17 éves tehetség lett minden idők legfiatalabb dobogós női autóversenyzője a nemzetközi GT4-es bajnokságok történetében. A magyar tehetség számára ez az eddigi legkomolyabb sikere, de hogyan jutott el idáig?

Keszthelyi Vivien

Vivien 2013-ban ült versenyautóba némi előképzettséget követően. Első futamán a negyedik helyen intették le, és ő lett a leggyorsabb női versenyző. Fiatal kora miatt külön engedéllyel indult a következő év során a Swift Cup Europe sorozatban, ahol nem vallott szégyent, s a tapasztalatszerzés mellett pontokat is gyűjtött. A Swift Cup Austria versenysorozat promóterét is lenyűgözte a magyar reménység teljesítménye, így meghívta, hogy egyen részt a felnőtt férfi mezőny egyik verenyén. Vivien az előkelő negyedik helyen futott be.

A Swift Cup Europe első embere, Burkus Egon így nyilatkozott Vivienről:

„Keszthelyi Vivien már 13 évesen rendkívül érett és intelligens pilóta.”

A Swift Cup Europe második szezonjában összetettben a harmadik helyen zárt a magyar versenyző, a juniorok között második lett, a hölgyek között pedig a legjobbnak bizonyult. Az eredmények felkeltették az akkor induló Audi Sport Racing Academy érdeklődését is, ennek köszönhetően Vivien egyike lehetett annak a három versenyzőnek, akiket az Audi beválogatott tehetségképző programjába. Vivien így 14 éves kora óta gyári nevelésű pilótaként szép jövő elé nézett.

A 2016-os esztendő nagy változást hozott, a Közép-Európai Zóna Túraautó Bajnokságban mérettette meg magát Vivien egy 350 lőerős Audi TT-vel. Első évadja végén rövid távban és hosszú távban is első lett, így 15 éves korára már kétszeres magyar bajnokká vált.

2017-ben újabb lépcsőfok érkezett, az Audi TT Cupban indult Vivien. Itt újabb rekordot könyvelhetett el, a magyar autósport történetének legifjabb pontszerzőjévé vált nemzetközi sorozatokat tekintve.

Keszthelyi Vivien

Joseph Haider, az Audi Sport tehetséggondozó programjának vezetője a következő szavakkal szólt az ifjú pilótáról:

„Vivien lepett meg engem a legjobban, 16 éves kora ellenére elképesztően okos, és hihetetlenül nyugodt. Tökéletesen uralja az Audi TT Kupás autóját.” 

2018-ban a GT4-es Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup sorozatban vett részt rendkívül eredményesen Keszthelyi Vivien. Bár először indult hátsókerék-meghajtású versenyautóval, mégis hamar felvette a ritmust. A V10-es 5200 köbcentis motorral rendelkező 500 lóerős gépszörnyteget sikeresen terelgette a magyar hölgy, melynek eredményeként az össszetett második helyeét csípte meg, a rookie kategóriát pedig megnyerte.

Keszthelyi Vivien Audival

Vivien boldogan nyilatkozott a szezonzáró futamot követően a szezonról.

„Ebben a szezonban egy meredek tanulási folyamaton mentem keresztül. Egy jóval erősebb autóval többek közt két számomra új pályán is bizonyítanom kellett egy erős mezőnyben. Rendkívüli öröm számomra, hogy rögtön az első szezonomban a Audi R8 LMS GT4-es bajnokságban a rookie kategória bajnoka és az abszolút értékelés második helyezettje lettem. Értékes tapasztalatokkal gazdagodtam egy nagy volumenű bajnokságban és ezáltal érettebb versenyző lettem, de még mindig rengeteget kell fejlődnöm.” 

Keszthelyi Vivien a kupákkal

Vivienre fényes jövő vár, ha kíváncsi vagy karrierje alakulására, akkor kövesd az Alapjáratot, ahol naprakész híreket olvashatsz az ifjú hölgy karrierjével kapcsolatban!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Keszthelyi Vivien és David Schumacher
2018. október 04.
Keszthelyi Vivien párjával, David Schumacherrel érkezett Budapestre
Az új Audi RS7 Sportback elölről fotózva
2019. szeptember 28.
Az Audi  végre elárulta az összes infót a nagyobb és erősebb 2020-as RS7 Sportbackről.

További hírek