2023. február 03. | 14:00

A hivatalos bejelentésre várhatóan a mai napon sor kerül.

FRISSÍTÉS: A Ford hivatalosan is megerősítette a hírt, a Red Bull Racing technikai partnere lesz a 2026-os szezonban és azt követően.

A tavalyi év végén már írtunk a Ford lehetséges F1-es szerepvállalásáról szóló pletykákról. A történet a jelek szerint most új fejleményeket hozott.

Egy olasz hírportálról szivárgott ki a hír, mely szerint a Ford 2026-tól a Red Bull partnereként visszatér a Forma-1-be. A várakozások alapján az együttműködést a mai napon jelenthetik be. Ennek értelmében az új motorszabályokat hozó korszakban a Red Bull és az AlphaTauri autói is Ford emblémájú erőforrásokkal versenyezhetnének.

A Ford a megállapodás szerint hoz némi pénzt és technikai tudást az osztrák istálló számára, cserébe ők feltüntetik az amerikai gyártó logóját. A híreszteléseket egyelőre egyik fél sem erősítette meg.

Ha a Ford valóban visszatér 2026-ban, az azt jelenti, hogy 2004 után vállalnak ismét szerepet a Száguldó Cirkuszban. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a kör bezárulni látszik, hiszen akkor a Red Bull vásárolta fel a Ford által működtetett Jaguar csapatot, most pedig ismét az energiaitalt gyártó cég oldalán jelenhet meg az amerikai vállalat neve és emblémája.

Szintén érdekes, hogy a Red Bull első nagy Forma-1-es támogatási projektjét a kilencvenes években a Sauber csapattal valósította meg, mely akkoriban Ford motorokkal versenyzett. Szépen összeáll a kirakós, végül mindenki visszatalál a jól bevált együttműködéshez.

A Cosworth motorokon keresztül a Ford a hatvanas években kezdte meg Forma-1-es szerepvállalását. Magyarország egyetlen F1-es pilótája, Baumgartner Zsolt is egy ilyen egységgel hajtott Minardival szerezte meg egyetlen pontját Indianapolisban.

A Ford és a Red Bull együttműködése egyébként nem lenne új keletű. A Rali Világbajnokságban ugyanis a francia Sebastien Ogier, és a brit Elfyn Evans is az energiaitalos cég logójával ellátott, Ford motoros versenyautókkal száguld.

Depositphotos