Lewis Hamilton bevállalná az 50 évvel ezelőtti versenykörülményeket

Közzétéve:
2019-04-13, 05:44

Az elmúlt hétvégén a Mercedes 125. évfordulóját ünnepelte Silverstoneban, aminek apropóján Lewis Hamilton is megszólalt

Társszerző: Hajdu Balázs

A Forma-1 regnáló világbajnoka – egyben az istálló történetének egyik legsikeresebb pilótája – Lewis Hamilton is részt vett az ünnepségen. A TopGear élt az alkalommal, és megkérdezte a brit versenyzőt a körülötte lévő klasszikus versenyautókról, a sportág biztonsági fejlődéséről, illetve a Forma-1 utáni terveiről.

Lewis a biztonsági fejlődésről 

„Elképesztő volt, amit a versenyzők csináltak régen. Ők még kirepültek az autóból az ütközéseknél, ma már mindenki a biztonságra törekszik. A versenyző mindig is versenyző marad. Ha 50 évvel korábban születtem volna, valószínűleg én is vállaltam volna a kockázatot.”

Hamilton egy veterán versenyautóban

„Nekem személy szerint nem tetszik a mostani felállás. A lelátók egyszerűen túl messze vannak a pályától. Ennek nyilván biztonsági okai vannak. A versenypályának természetesen az autókat kell kiszolgálnia. Régebben nem volt ekkora bukótér, a pálya mellett füves terület, és fák voltak, Monacóban pedig a kikötő.” 

Lewis a régi autókról 

„Vezethettem a klasszikus W196-ost. Össze-vissza mozogtam a pilótafülkében – az autóban nincs biztonsági öv. Én alapvetően egy autóversenyző vagyok, úgyhogy az öv hiánya nem zavart, nyomtam neki, ami a csövön kifért. Érezni akartam, milyenek voltak a körülmények akkor, amikor a versenyzők sisak nélkül, sapkában száguldoztak.”

Hamilton egy W196-os volánja mögött

„Nagyon hálás vagyok az autósportnak és a Mercedesnek. Értelmet adtak az életemnek. Kivételes érzés, hogy részese lehetek a csapat történelmének.” 

Lewis arról, hogy milyen egy nagy csapattal dolgozni

„Legjobban a versenyek utáni megbeszéléseket élvezem, amikor Toto Wolff összehívja a részlegek vezetőit. Ekkor tudunk beszélni a jövő terveiről, újdonságokról, irányelvekről. Szeretek kérdezni, ez a legjobb módja a tanulásnak. A munkám legjobb része, hogy élvezhetem az ő munkájuk gyümölcsét.” 

Hamilton és Wolff beszélget

Lewis on a Forma-1 utáni életéről

„Ezen mostanában kezdtem gondolkozni. Eddig csak a Forma-1-ben szerepeltem. Nemrég vezettem egy DTM autót, és azt is nagyon élveztem. Különleges érzés volt beülni egy W196-osba is. Nyolcéves korom óta autóversenyző vagyok, így nyilván lesznek elvonási tüneteim, ha visszavonulok az F1-től. Vannak azonban más, felfedezendő területek az autóversenyzésnek. Elég Alonso példáját, vagy Kimi ralis kalandjait megnézni.”

Hamilton mosolyog egy zárt autóból

„Gary Paffett egy kicsit idősebb nálam, de egy korban nőttünk fel. Ő most a Formula E sorozatban versenyez, a jövőben talán én is kipróbálom magam abban a szakágban.” 

Végezetül Hamilton beaatta egy kicsit a rajongókat abba, meddig tervez tagja lenni a Száguldó Cirkusz mezőnyének.

„Ahogy öregszem, úgy lesz egyre nehezebb motivációt találni, és fenntartani a koncentrációt. Új szenvedélyek után kell nézni. Az autókat mindig is szeretni fogom. Ameddig fizikai és mentális állapotom engedi, addig maradok a Forma-1-ben, és igyekszem kihozni magamból a legjobbat. ”

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.
Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.

További hírek