2021. március 22. | 12:50

Nem csak az alkotók állítottak valótlanságokat több esetben, Mattia Binotto sem biztos, hogy őszintén válaszolt a neki feltett kérdésekre.

A múlt héten kijött a Netflix Forma-1-es sorozatának harmadik évada, a Drive to Survive, azaz magyar fordításban “Hajsza a túlélésért”. A világon a legtöbb Forma-1 rajongó azonnal nekiugrott, hozzájuk hasonlóan én is azonnal megnéztem, ahogy csak tudtam. Mivel a szolgáltató egyből elérhetővé teszi az összes epizódot, így nehéz is volt abbahagyni.

Aki nem tudná, a sorozat dokumentumfilm-szerűen dolgozza fel az előző szezon legizgalmasabb történéseit úgy, hogy a legizgalmasabb háttérinformációkat is megpróbálják megmutatni nekünk. Az epizódokat nézve viszont több kritika is megfogalmazódott bennem a sorozat harmadik évadával kapcsolatban.

Bottas nagy hétvégéje, ami nem is volt olyan nagy – 3. rész: A senki bolondja

A Netflix mindenből igyekszik nagy sztorit kreálni, hogy minden nagyon bombasztikus legyen. Ebben a részben egy átfogó képet kaphattunk Valtteri Bottas vívódásairól, amelyek ellenére az Orosz Nagydíjat mégis megtudta nyerni. Megmutatták azt is, ahogy a finn pilóta igyekszik mentálisan is felkészülni a legnagyobb megmérettetésekre, azonban ekkor még meztelenül is láthattuk kilencszeres futamgyőztest. Ezen még maga Daniel Ricciardo is kiakadt, aminek persze hangot is adott.

„Valószínűleg nem én vagyok az első, aki ezzel kapcsolatban ír. Nem tudom, hogy érezzek azután, hogy MINDENT láttam Bottasból” – írta az ausztrál pilóta a Twitter oldalán.

Habár Bottas valóban megnyerte azt a futamot, mindezt Hamilton büntetésének köszönheti. A nagyon sikeres harcos látszata helyett inkább az vált nyilvánvalóvá a finn pilótával kapcsolatban, hogy még a negatív kommentek is képesek kizökkenteni, ezzel pedig sajnos sosem fog nagyobb gondot jelenteni a hétszeres bajnok számára.

A Ferrari mosdatása a csalás után – 4. rész: Beszélnünk kell a Ferrariról

Kezdjük azzal, hogy hihetetlen rossz volt azt látni, hogy a Ferrari még most is olyan istállóként működik, mint 50 évvel ezelőtt. A csapat pilótáit folyamatos presszió alatt tartják és ahelyett, hogy mérnök nagyágyúk érkeznének a csapathoz, mindent olasz módra akarnak elvégezni. Ez vezetett ahhoz is, hogy a 2019-es csalásuk miatt még most is magyarázatra szorulnak.

Vettellel méltatlanul elbántak, Binotto pedig gyenge vezetőként mondja a riporter szemébe se belenézve, hogy ők egyszer sem keveredtek tiltott területekre a motor fejlesztéseikkel. Ezzel szemben a távozó Vettel a fair játékról beszél és sejtelmesen azt mondja, hogy nem nyilatkozhat erről a témáról.

A Ferrari ezzel számomra megmutatta, hogy valóban miért is ábrándult ki belőlük olyan sok szurkolójuk, ahogy azt is, hogy Vettel számára csak jót jelenthet, hogy megszabadult tőlük, Leclerc és Sainz tehetsége pedig remélhetőleg nem fog elveszni a süllyesztőben.

Ezek mellett meg kell jegyeznem, hogy az események elferdítése is előkerül néha, hiszen Leclerc monzai baleseténél hosszú másodpercig aggódtak az életéért, holott a valóságban nyilvánvaló volt, hogy a monacói pilóta az első pillanattól kezdve teljesen jól van.

Egy kiforgatott történet a McLarenben – 8. rész: Nem bánom meg

Ez a rész teljesen szembe ment az igazsággal, hiszen a valóságban Lando Norris és Carlos Sainz barátsága megtörhetetlen volt, még akkor is, ha más utakon kell tovább járniuk a pilótáknak. Ezzel szemben a Netflix mindezt úgy mutatta be mintha hatalmas feszültségek közepette romlott volna meg kettejük viszonya csapaton belül. Mindezt persze okos vágásokkal simán ki lehetett forgatni.

A csalódást jelentő kimaradt történetek – 10. rész: A célegyenesben

Az előző részekben nagyon jól bemutatták Pierre Gasly meglepetést jelenő sikerét és Grosjean drámai balesetének körülményeit. Ebben az epizódban pedig egy kicsit jobban megismerhettük Sergio Perezt is, de a számunkra emellett talán legizgalmasabb George Russell történet mégis kimaradt.

Ez persze felveti azt a kérdést, hogy ha nem akarták megmutatni mi történt valójában, akkor nem lehet, hogy nem a véletlen műve volt, hogy a fiatal tehetség nem tudta megnyerni a Szahíri Nagydíjat?

Mindent összefoglalva természetesen egy nagyon jó ráhangoló volt a Forma-1-es idénykezdetre, amelyre a hétvégén kerül sor Bahreinben. Ezzel együtt remélem, hogy a következő évadban nem fognak még jobban elrugaszkodni a valóságtól. 

  • Címkék:
  • F1