2023. augusztus 01. | 19:15

A hétszeres világbajnok ezzel a Ferrarival győzött 2002-ben Melbourne-ben.

Újabb legendás Forma-1-es autó kerül kalapács alá a Sotheby’s Sealed zártkörű árverésén. Az aukción résztvevők arra a Ferrari F2001b versenygépre tehetnek ajánlatokat, mellyel Michael Schumacher győzni tudott a 2002-es Ausztrál Nagydíjon.

Az olasz istálló az idény első három versenyén használta ezt az autót, majd az F2002-es modellre váltottak. A Melbourne-ben aratott siker után két héttel a német legenda behúzta a Ferrari 150. pole pozícióját Malajziában.

A Maláj Nagydíj elején Schumacher Montoyával ütközött, le kellett cserélni az első szárnyat az autóján, emiatt a 21. helyre esett vissza. Végül sikerült átverekednie magát a mezőnyön, így egy bravúros 3. helyezéssel távozhatott az ázsiai országból.

A Ferrari F2001 és 2001b változat az előző években használt autókkal megegyező belső elrendezéssel és technikai felszereltséggel rendelkezett. A 3 literes, V10-es szívómotor akár 17 ezres fordulaton is tudott pörögni, legnagyobb teljesítménye pedig elérte a 825 lóerőt.

Az aukciós ház nem hozta nyilvánosságra Schumacher Ferrarijának várható kikiáltási árát. Tavaly novemberben mai árfolyamon 5,2 milliárd forintnak megfelelő összegért talált gazdára az F2003-as versenyautó. A hétszeres F1-es világbajnok 5 futamgyőzelmet, két további dobogós helyezést, valamint három rajtelsőséget köszönhet ennek az autónak.

2019-ben kalapács alá került Michael Schumacher 2002-es bajnoki versenyautója is. Ezzel a géppel a német pilóta 11 futamgyőzelmet szerzett, és már 6 versennyel a vége előtt bebiztosította a világbajnoki címet.

Ugyanakkor ehhez a kocsihoz fűződik az egyik legnagyobb botránya is. A 2002-es Osztrák Nagydíjon Barrichello simán nyert volna, de a Ferrari rádión utasította, hogy adja át a győzelmet a németnek. A brazil pilóta az utolsó kanyar után gyakorlatilag megállt a pályán, így hullott Schumacher ölébe az első hely és a győzelem. Schumacher nem is tudott felhőtlenül örülni a sikernek, a díjátadón felparancsolta a csapattársát a dobogó legfelső fokára.

Ross Land / Getty Images