2022. május 20. | 13:34

25 futamgyőzelem, 54 dobogós helyezés, 3 világbajnoki cím – ez volt Niki Lauda pályafutása számokban. Idézzük fel a legemlékezetesebb pillanatait!

Niki Lauda, a Forma-1 történetének egyik legnagyobb túlélője, a sportág legendája. 2019. május 20-án, hétfőn családja körében örök álomba szenderült. A háromszoros világbajnok osztrák pilóta legemlékezetesebb pillanatai következnek.

Niki Lauda
Niki Lauda | Fotó: Depositphotos

1974 Spanyol Nagydíj – Első futamgyőzelem

Niki Lauda az 1971-es Osztrák Nagydíjon állhatott először rajthoz a Forma-1-ben, első győzelmét azonban 1974-ben, Spanyolországban aratta. Ez volt egyben a Ferrari első futamgyőzelme 1972 után. Az olasz istálló fölényét mutatja, hogy Lauda mögött csapattársa, Clay Regazzoni végzett a második helyen. A harmadik helyezett Emerson Fittipaldi egy kör hátránnyal ért célba.

1975 Olasz Nagydíj – Bebiztosítja első világbajnoki címét, a Ferrari hazai pályáján

Az 1975-ös idény utolsóelőtti versenyét Monzában rendezték. Lauda a dobogó legalsó fokára állhatott fel a futamon, ezzel elegendő pontot gyűjtött ahhoz, hogy övé legyen a világbajnoki cím. Ferrarival világbajnokságot nyerni, ráadásul hazai közönség előtt – ez csak nagyon keveseknek adatott meg.

1976 Német Nagydíj – A majdnem halálos baleset

A videóban is látható, ahogy Lauda elveszíti uralmát az autó felett, kicsúszik, majd kigyullad a Ferrari. Csodával határos módon életben maradt, súlyos égési sérüléseket és tüdőkárosodást szenvedett.

1976 Olasz Nagydíj – A visszatérés

Kevesebb, mint 6 héttel később pedig már újra rajthoz állt. Monzában a 4. helyen végzett. Elképesztő akaraterő, bátorság, és győzni akarás.

1983 Nyugat-Amerikai Nagydíj – 23. helyről a másodikra

Az időmérő edzés eredménye, illetve a rajtsorrend nagymértékben meghatározza a mai F1-es futamok alakulását. Az 1983-as Nyugat-Amerikai Nagydíjon a versenyzők felrúgták a papírformát: a verseny győztese, John Watson a 22., a második helyezett Niki Lauda a 23. helyről vágott neki a küzdelemnek.

1984 Osztrák Nagydíj – Az első osztrák, aki a hazai pályán futamot nyer

Niki Lauda ekkor már a McLaren csapat színeiben versenyezve, elsőként látta meg a kockás zászlót az Osztrák Nagydíj végén. A világbajnoki cím is az övé lett, mindössze fél(!) ponttal megelőzve csapattársát, Alain Prostot.

1984 Portugál Nagydíj – A harmadik világbajnoki cím

A fentebb említett VB-elsőséget a Portugál Nagydíjon zsebelte be, ahol a 11. helyről indult, végül a második helyen ért célba. A végelszámolásnál így Laudának 72, Prostnak pedig 71,5 pontja lett. Ma már szinte elképzelhetetlen lenne egy ilyen végjáték.

„Prost volt a legkeményebb fickó, aki ellen versenyeztem. Ez a legfontosabb világbajnoki cím számomra” - mondta Lauda, a versenyt követően.

1985 Holland Nagydíj – Az utolsó futamgyőzelem

Niki Lauda nem a rajt-cél győzelmeiről volt híres. Az 1985-ös Holland Nagydíjon a 10. rajtkockából indulva állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ez volt pályafutása utolsó F1-es elsősége.

Ha mindezt mozgóképen is szeretnéd megnézni, a ide kattintva megteheted!

Nyitókép: Depositphotos

  • Címkék:
  • F1