Raid of the Champions – Bajnokokat avattak a rekordok versenyén

Frissítve:
2018-11-17, 13:31

Minden eddiginél több nevező, hatalmas versengés, utolsó pillanatig feszült bajnoki csata - így telt Nyirádon a Hídépítő Raid of the Champions viadal, a Magyar Országos Tereprali Bajnokság zárófordulója

Érdekfeszítően alakult az I.O.B.C. (International Open Baja Cup) pontvadászat hajrája. Az I.O.B.C. egy „határtalan” sorozat, ahol a hazai és nemzetközi motorosok, quadosok, és a side by side versenyzők egy időben és mezőnyben mérethetik meg maguk. Garamvölgyi Zoltán irányításával a szakágvezetés új kezdeményezésként „UP” néven utánpótlás kategóriát is indított, ami már sporttörténelem, hiszen első alkalommal történt ilyen a hazai terepraliban.

Ennek megfelelően a side by side buggy-k között minden eddiginél több induló jött össze, akik újfent bizonyították: ez a kategória lehet a tereprali jövője, a húzóerő. A záró hétvége talán itt hozta a legnagyobb harcot, hiszen Nyirádon dőlt el a bajnokság, melyet egy cseh páros, Ladislav Zavrtalek és  Ivo Sevcik hódított el harmadik helyezésével. Ám a Hídépítő Raid of the Champion titulust nem ők, hanem a lengyel Tomasz Bialkowski, Dariusz Baskiewicz duó nyerte, harmadikként pedig apa és fia, Martin Müller és Ifj. Martin Müller zártak. A magyar versenyzők sokáig partiban voltak a helyezésekért, de műszaki hibák, defekt, valamint egy baleset megfosztották őket egy hazai győzelem lehetőségétől. Legjobb magyarként a hatodik pozícióban végző Juhász Gábor és Kristóffy Zsolt teljesítette a versenyt.

Side by Side kategória egyik buggy-ja oldalról fotózva

Az utánpótlás pilóták is side by side járgányokkal vetették magukat a küzdelembe, versenyük komoly izgalmak után, csak az utolsó szakaszon dőlt el: Magyar Mihály és Ocskó Zsolt erős tempót autózva megfordította az állást, így az előző napon még vezető Karai Józsefnek és Csurgai Juditnak meg kellett elégednie a második helyezéssel. A kiélezett vetélkedést jól mutatja, hogy a harmadik Vasas Zsolt - Varga Róbert kettős csupán hat perccel maradt el a győztesek idejétől.

Kárpáti Péter a nyírádi arénában

A motorosoknál szintén óriási küzdelem alakult ki, és végül itt is cseh siker született, Roman Siska húzta be a győzelmet a parádésan és látványosan teljesítő, enduróból érkező tereprali újonc Ifj.Dallos Andor előtt. Nem ő volt az egyetlen új fiú a tizenkét fős mezőnyben, több más szakágat megjárt fiatal pilóta is szerencsét próbált - méghozzá sikerrel, hiszen a teljes mezőny célba ért. Ebben az osztályban is bajnokavatást láthattak a kilátogató nézők: Kárpáti Péter ugyan csak harmadikként zárta a futamot, de ez is elég volt neki, hogy második szezonjában, karrierje során első alkalommal év végi elsőséget ünnepelhessen.

A cseh uralom a quadosoknál is megmutatkozott, Viktor Chytka minden szakaszt megnyert, és fölényes győzelemmel jelentkezett. Másodikként a tereprali újonc Gombás Attila ért be, az eddig csak short track futamokon induló pilóta ügyes versenyzéssel előzte meg honfitársát, a dobogó harmadik fokán végző Németh Gábort.

Quadosok is rajthoz álltak a a rekordok versenyén, egyik induló szemből fotózva

A Raid of the Champions-szal a bajnokság véget ért, de a terepraliba érkező számos újonc és külföldi versenyző, valamint az utánpótlás kategória sikere mind-mind újból megmutatta, hogy idehaza is komoly potenciál rejlik ebben a gyönyörű sportban.

Forrás:

Tóth Krisztián Márk / MAMS Tereprali Szakág

További autós hírek

A képen 👆 a 2019. nov. 10. és 2019. nov. 16. közötti időszakban elért, Facebook oldalunk eredményei láthatóak. ☝️ 2017…

Olvasónk küldte a felvételt. Nem jó érzés azt látni, hogy a kb. 3 perces manőver után – amiből 2 perc…

Lezárják a forgalom elől az Erzsébet hidat november 17-ről 18-ra, vasárnapról hétfőre virradóra éjfél és hajnali 4 óra között, mert…

A fedélzeti kamera örökítette meg a krakkói buszsofőr beavatkozását. Grzegorz Zięba egyszerre figyelte a visszapillantó tükrök, és a zebrán átkelő gyalogosokat,…

“A történet érdekessége, bár nem hallatszódik, mivel hangot nem rögzít a dashcam, de a kedves szembejövő autóskolléga volt felháborodva és…

Kapcsolódó írások

Yamaha Side by Side Garamvölgyi Zolival a volánnál
2019. április 24.
Talán nem túlzás azt állítani, az elmúlt esztendők egyik legjobb idénykezdetén van túl a MNASZ/MAMS Tereprali sorozat
A HunGarian Baja egyik motorosa a patakátkelésen
2019. augusztus 12.
Pénteken a szervízparkban és a rajtceremónián, szombaton pedig a döbröntei patakátkelésnél fotóztam.
Lónyai Pál a tavalyi Raid of the Champions alkalmával
2019. október 29.
Hamarosan ismét terepralisok veszik birtokba a Nyirád Motorsport Arénát, november 8-10 között rendezik meg a Raid of the Championst.
Gyári Ford tereprali autó szemből
2019. november 13.
Előző hétvégén Nyirádon rendezték a CEZ / MANSZ / I.O.B.C. sorozat zárófordulóját, a Raid of the Championst.