Raid of the Champions – Bajnokokat avattak a rekordok versenyén

Frissítve:
2018-11-17, 13:31

Minden eddiginél több nevező, hatalmas versengés, utolsó pillanatig feszült bajnoki csata - így telt Nyirádon a Hídépítő Raid of the Champions viadal, a Magyar Országos Tereprali Bajnokság zárófordulója

Érdekfeszítően alakult az I.O.B.C. (International Open Baja Cup) pontvadászat hajrája. Az I.O.B.C. egy „határtalan” sorozat, ahol a hazai és nemzetközi motorosok, quadosok, és a side by side versenyzők egy időben és mezőnyben mérethetik meg maguk. Garamvölgyi Zoltán irányításával a szakágvezetés új kezdeményezésként „UP” néven utánpótlás kategóriát is indított, ami már sporttörténelem, hiszen első alkalommal történt ilyen a hazai terepraliban.

Ennek megfelelően a side by side buggy-k között minden eddiginél több induló jött össze, akik újfent bizonyították: ez a kategória lehet a tereprali jövője, a húzóerő. A záró hétvége talán itt hozta a legnagyobb harcot, hiszen Nyirádon dőlt el a bajnokság, melyet egy cseh páros, Ladislav Zavrtalek és  Ivo Sevcik hódított el harmadik helyezésével. Ám a Hídépítő Raid of the Champion titulust nem ők, hanem a lengyel Tomasz Bialkowski, Dariusz Baskiewicz duó nyerte, harmadikként pedig apa és fia, Martin Müller és Ifj. Martin Müller zártak. A magyar versenyzők sokáig partiban voltak a helyezésekért, de műszaki hibák, defekt, valamint egy baleset megfosztották őket egy hazai győzelem lehetőségétől. Legjobb magyarként a hatodik pozícióban végző Juhász Gábor és Kristóffy Zsolt teljesítette a versenyt.

Side by Side kategória egyik buggy-ja oldalról fotózva

Az utánpótlás pilóták is side by side járgányokkal vetették magukat a küzdelembe, versenyük komoly izgalmak után, csak az utolsó szakaszon dőlt el: Magyar Mihály és Ocskó Zsolt erős tempót autózva megfordította az állást, így az előző napon még vezető Karai Józsefnek és Csurgai Juditnak meg kellett elégednie a második helyezéssel. A kiélezett vetélkedést jól mutatja, hogy a harmadik Vasas Zsolt - Varga Róbert kettős csupán hat perccel maradt el a győztesek idejétől.

Kárpáti Péter a nyírádi arénában

A motorosoknál szintén óriási küzdelem alakult ki, és végül itt is cseh siker született, Roman Siska húzta be a győzelmet a parádésan és látványosan teljesítő, enduróból érkező tereprali újonc Ifj.Dallos Andor előtt. Nem ő volt az egyetlen új fiú a tizenkét fős mezőnyben, több más szakágat megjárt fiatal pilóta is szerencsét próbált - méghozzá sikerrel, hiszen a teljes mezőny célba ért. Ebben az osztályban is bajnokavatást láthattak a kilátogató nézők: Kárpáti Péter ugyan csak harmadikként zárta a futamot, de ez is elég volt neki, hogy második szezonjában, karrierje során első alkalommal év végi elsőséget ünnepelhessen.

A cseh uralom a quadosoknál is megmutatkozott, Viktor Chytka minden szakaszt megnyert, és fölényes győzelemmel jelentkezett. Másodikként a tereprali újonc Gombás Attila ért be, az eddig csak short track futamokon induló pilóta ügyes versenyzéssel előzte meg honfitársát, a dobogó harmadik fokán végző Németh Gábort.

Quadosok is rajthoz álltak a a rekordok versenyén, egyik induló szemből fotózva

A Raid of the Champions-szal a bajnokság véget ért, de a terepraliba érkező számos újonc és külföldi versenyző, valamint az utánpótlás kategória sikere mind-mind újból megmutatta, hogy idehaza is komoly potenciál rejlik ebben a gyönyörű sportban.

Forrás:

Tóth Krisztián Márk / MAMS Tereprali Szakág

Kapcsolódó írások

Yamaha Side by Side Garamvölgyi Zolival a volánnál
2019. április 24.
Talán nem túlzás azt állítani, az elmúlt esztendők egyik legjobb idénykezdetén van túl a MNASZ/MAMS Tereprali sorozat
A HunGarian Baja egyik motorosa a patakátkelésen
2019. augusztus 12.
Pénteken a szervízparkban és a rajtceremónián, szombaton pedig a döbröntei patakátkelésnél fotóztam.
Hétvégi programajánló november első hétvégéjére!
2017. november 02.
Budapesten megrendezik autós szépségverseny díjkiosztót, rendeznek többek között veterán, tuning és roadster kategóriákban. Nyirádon kamion és quad bemutatóval fűszerezett versenyek lesznek, Egerben pedig az Országos Ralibajnokság zárófutamára kerül sor.
A HunGarian Baja pénteki napja képekben
2018. augusztus 13.
Az Alapjárat a MAMS Tereprali Szakágának online médiapartnereként segíti a sportág népszerűbbé tételét. Ennek az együttműködésnek a részeként a tereprali világkupa magyar fordulóján, vagyis a jubileumi, 15. HunGarian Baján kiemelt szerepet kapott a website.