Szalayék ismét bizonyítottak a Dakaron

Közzétéve:
2019-01-20, 16:39

Szalay Balázs és Bunkoczi László összesen 14 Dakar ralin vett részt és kilencszer értek célba, de ez volt az egyik legkeményebb

Nehéz Dakar volt! Szalay Balázs tízes skálán kilences erősségűnek ítéli meg, de a dél-amerikaiak közül tízest kap az Opel Grandland X pilótájától. A sok marasztaló dűne, ásás, forróság és a puha homok sok apró problémát hozott elő az autón.

Többek közt ezeknek tudható be az is, hogy a január 6-án elrajtoló 334 versenyjármű közül mindössze 179 érkezett meg a limai célba csütörtök este. Az is megdöbbentő kicsit, hogy a mezőnynek mindössze 54 százaléka teljesítette az 5600 kilométeres versenytávot, amelyből 2956 km volt a mért szakaszok hossza.

Az említett arány valamivel jobb az autóknál, ugyanis 56 páros ért célba, ami a teljes mezőny 56 százalékát jelenti. Az Opel Dakar Team duója beállítva legjobb Dakar-eredményét az autós mezőny 20. helyén gurult át a céldobogón csütörtök este. 

Szalay Balázs szemből fotózva

„Egytől tízes skálán kilences erősségű volt ez a verseny, de ha csak a dél-amerikai Dakarokat nézem, akkor tízes. Afrikában voltak nehezebb versenyek, de a Szahara egészen más, mint itt ez a kis sivatag. Ott tudsz menni négyszáz kilométert a dűnék között úgy, hogy nem találkozol egy teremtett lélekkel sem, itt igazából nagyon sokszor mentünk cikkcakkban, hogy meglegyen a kétszáz kilométer dűne. Volt, hogy besípolt a műszer, hogy szembe megyünk a pályán, pedig jó irányba mentünk, csak közel volt a szembejövő nyom. Nehéz Dakar volt, sokszor lett volna nagyon könnyű feladni, ám akkor a csapatra, a családra, a gyerekekre gondoltam… Hogy értük küzdök még egy kicsit, hátha elég lesz… A huszadik helyezéssel elégedett vagyok, bár ha a rajt előtt felajánlják, harcoltam volna a tizenkilencedikért. Viszont voltak olyan napok, amikor úgy éreztem, attól is messze vagyunk, hogy célba érjünk, nemhogy a huszadik helytől. Úgyhogy összességében nagyon örülök, és büszke vagyok a csapatra, mert ez csapatmunka volt a javából!” - Nyilatkozta Szalay Balázs.

Szalay Balázs és Bunkoczi László a limai naplementében 

Bunkoczi László nagyon boldog volt a célba érkezve, ugyanis akadt dolga bőven az elmúlt napokban, rekordszámú GPS-pontot kellett megtalálniuk a szakaszokon, ami nem mindig volt egyszerű, szóval ő is hozzátett nagyban a sikerhez.

„Összeszedettek voltunk, amennyire lehetett, az autóra is vigyáztunk, de nem mindig sikerült, úgyhogy nagy köszönet a fiúknak, akik emberfeletti munkát végeztek minden nap. Amikor a szervizfőnökünk, Őri Peti reggelente odajött hozzánk, és azt mondta, az autó ki fogja bírni a távot, úgy indultunk el a szakaszra, hogy ezt el is hittük, ami rengeteget jelentett. Nagyon nehéz verseny volt, egyáltalán nem volt könnyű eljutni a célig, de itt vagyunk, méghozzá tisztességes eredménnyel, és ez a legfontosabb!” - Mondta Bunkoczi.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Opel Dakar Team sajtóinformáció

Kapcsolódó írások

Opel Dakar Team autója a dűnék közt
2019. január 09.
Az Opel Dakar Team kettőse, Szalay Balázs és Bunkoczi László lendületben van!
Az Opel Dakar Team Grandland X-e a Dakar harmadik napján
2019. január 10.
Szalay Balázs és Bunkoczi László teljesítette a szerdai napot is, de bőven akadt problémájuk a barátságtalan sziklákkal

További hírek