Szaúd-Arábiával új fejezet nyílik a Dakar történetében

Közzétéve:
2019-04-18, 15:02

Harminc évig Afrikában száguldott, majd 11 évre Dél-Amerikába költözött, most pedig a világ egy teljesen új szegletébe viszik a sivatagi kihívást

Ezzel egy teljesen új fejezet kezdődik a Dakar történetében, a világ leghíresebb terepraliversenye állítólag öt évre költözik a Közel-Keleti országba. Új helyszín, új sivatag, új kihívás várja a jövő évi résztvevőket, mivel mindenkinek teljesen idegen a terep.

Több lesz ez egy új utazásnál, a 2020-as Dakaron a versenyzők érintetlen tájakon tehetik majd próbára vezetési tudásukat és navigációs képességüket. A pontos útvonalról illetve a verseny dátumáról az április 25-ére tervezett nagyszabású sajtótájékoztatón esik majd szó.

Szalay Balázs a grandlandx-ben

„Teljesen új szeletét fedezhetjük fel a világnak az autóversenyzés által. A helyi terepralisokon kívül pedig senki sem tudja, mi vár ránk Szaúd-Arábiában. De ismerve a hatalmas abu-dzabi és dubai dűnéket, valami hasonlóra számítok. Vagyis nehéz, de izgalmas verseny vár ránk januárban” - nyilatkozta Szalay Balázs, aki eddig 14 alkalommal állt rajthoz a Dakaron, kilencszer Afrikában, ötször Dél-Amerikában.

Őfelsége, Abdulaziz bin Türki al-Szaud herceg, az ország sportminisztere szerint a küzdelem minden résztvevő számára felejthetetlen élmény lesz, amely során felfedezhetik Szaúd-Arábia természeti szépségeit.

„A Dakar története során először ellátogat az országomba, s mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy jó versenyt rendezzünk” - nyilatkozta őfelsége Halid Bin Szultan Abdullah al-Fajszal herceg, a Szaúd-Arábiai Motorsport Szövetség elnöke, aki mindig is rajthoz akart állni a Dakaron, azonban nem sikerült ezt teljesítenie.

Szaúd Arábiai sivatag

„Visszatekintve az első emlékeimre és tapasztalataimra a Dakarral kapcsolatban, mindig arra jutok, hogy ennek a versenynek a többivel ellentétben a felfedezés áll a középpontjában, az utazás az ismeretlenbe. Rendezőként hatalmas kihívás egy ismeretlen területen útvonalat kijelölni, a számtalan lehetőség közül megtalálni a jót, de ez nagyon inspiráló is egyben” - nyilatkozta David Castera, a Dakar idén kinevezett új versenyigazgatója.

A frissen kinevezett vezető az utóbbi évek során motorral és autóval is teljesítette a kijelölt szakaszokat, illetve a szervezési oldalba is betekintett már.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Szaúd Arábia Dakar 2020
2019. február 20.
Egy ideje már foglalkoztatja a terepralis társadalmat, hogy hol is rendezik a következő Dakar ralit
A HunGarian Baja pénteki napja képekben
2018. augusztus 13.
Az Alapjárat a MAMS Tereprali Szakágának online médiapartnereként segíti a sportág népszerűbbé tételét. Ennek az együttműködésnek a részeként a tereprali világkupa magyar fordulóján, vagyis a jubileumi, 15. HunGarian Baján kiemelt szerepet kapott a website.
Dési János terepmotoros a Dakar-ralin
2018. október 22.
Dési Jánost talán minden magyar terepmotoros ismeri, de nemzetközi szinten is csettintenek a neve hallatán. A világ egyik legkeményebb kihívását, a Dakar-ralit hatszor is megjáró sportoló épp most épült fel súlyos vállsérüléséből. Ebből az apropóból (is) interjúztam vele!
Ssangyong Rexton DKR terepen
2018. december 06.
2018-ban a Tivolival nem tudtak kitűnni az indulók közül, így 2019-ben a Rextonnal próbálkoznak.