2023-ban Max Verstappen már Katarban világbajnok lehet, még akkor is, ha Perez megtáltosodna.

Következő

Verstappen és a Red Bull dominanciájáról szólt az elmúlt év. Az F1 történetében azonban gyakran megesett, hogy szinte legyőzhetetlennek bizonyult egy-egy versenyző.

Aki a 2000-es években kezdte el követni a Forma-1-et, az minden bizonnyal emlékszik arra, hányszor nyert utcahosszal világbajnokságot Michael Schumacher a Ferrarival. Később hasonló sikereket ért el Vettel a Red Bull színeiben, igaz, ő 4 világbajnoki címnél megállt, míg Schumacher 7-szer végzett a pontverseny élén.

2014-től a Mercedes hegemóniája következett. A német istálló adta a világbajnokot hét idényen át, ebből hatszor Lewis Hamilton emelhette magasba a serleget. Általában csak az volt a kérdés, hogy Hamilton vagy a csapattársa nyer, feltéve, ha a német istálló versenyzői épp nem ütötték ki egymást.

2021-ben aztán megtört a jég, egy ellentmondásos szezonzárón Max Verstappen diadalmaskodott. Azóta Verstappen dominál, az elmúlt idény volt minden idők legunalmasabb szezonja már ami a bajnoki cím sorsát illeti.

A holland 2023-ban a 22 futamból 19-et megnyert, és csak egyetlen alkalommal nem állhatott fel a dobogóra. Verstappen a bajnoki címét a katari sprinten elért második helyével biztosította be, hat futammal a szezon vége előtt.

Régen is voltak azonban olyan szezonok, amikor nem kellett a szezonzáró futamig várni arra, hogy ki lesz a világbajnok. A planetf1.com és az Alapjárat alábbi összeállításában olyan pilóták szerepelnek, akik nem bízták az utolsó versenyre a világbajnoki cím kérdését.

A rangsor felállításakor az adott idény hossza is figyelembe lett véve, így a modern éra bajnokai közül Vettel 2013-as, valamint Hamilton 2015-ös és 2020-as sikere sem került be az első tízbe.

Következő
Christian Fischer/Bongarts/Getty Images