vasárnap - 2022. October 02.
17 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 650 Ft
100 685 Ft
D 739 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

TOP10: A Forma-1 2020-as szezonjának legnagyobb balesetei

A Forma-1 most is összegyűjtötte a legnagyobb bukásokat az előző szezonből.

A 2020-as szezon egy kivételes idény volt. Döcögősen indult, és a szervezők a szezonnyitó törlése után két hónappal tudtak csak zöld utat adni a száguldásnak.

Végül mégis egy elképesztően sikeres szezonunk lett. Mivel főként az európai kontinensre összpontosították a versenyeket a logisztika és az utazások egyszerűsítése végett, így került olyan helyszín is a naptárba, mint például Imola, Isztambul vagy például Mugello. Olyan helyszínek, ahol nem csak a Forma-1 történelme nagyon meghatározó, de a pálya kialakítása is egyedi és különleges. Ennek megfelelően a futamok is nagyszerűek voltak, izgalomból és fordulatokból nem volt hiány.

A Forma-1 készített egy összeállítást a 2020-as szezon legnagyobb bukásaiból, amelyek többnyire ezekhez az izgalmas versenyekhez köthetők. Most pedig nézzük, melyek is ezek!

Toszkán Nagydíj – Lance Stroll

A kanadai pilóta hirtelen defektet kapott, aminek következtében alaposan odacsapta a Racing Pointot. Ennek következtében harmadjára is érkezett a Safety Car, hogy aztán újabb piros zászló legyen. A megszakítást követően újabb fordulatos fejezete kezdődött a versenynek.

Brit Nagydíj – Alexander Albon

Habár nem a futamon történt, de Albon szezonját kitűnően jellemzi. Az évad során nem először történt meg, hogy nem találta meg a kellő egyensúlyt, túlkormányzott volt autója és elszállt a feneke. A thai számára a Red Bull megértése volt a legnagyobb feladat, azonban ezen a területen egyszer sem sikerült javulnia.

Bahrein - Lance Stroll

Később még visszatérünk erre a futamra, de Stroll ezt a versenyt sem teljesítette hibátlanul. Ezúttal a visszapillantóba nem sikerült bele néznie, Kvyat viszont már pozícióban volt mellette, ami azt is jelentette, hogy kerék a keréknek ütközve állította fejre a kanadai pilótát.

Toszkán Nagydíj – balesetek sora – 1. fejezet.

A dominó Kimi Räikkönennél indult, aki kigyorsításon megcsúszva ment neki Gaslynak, ő szendvicsbe fogták, így együtt lökték ki Max Verstappent és Romain Grosjeant is. A következő kanyarban még Carlos Sainz is megpörgött, akinek pedig Sebastian Vettel ment neki. Habár mindketten tovább tudtak menni, meglehetősen sok pozíciót vesztettek.

Bahrein – Alex Albon

Ismét a thai pilóta, aki a szezon végéhez közelítve is olyan hibákat vétett, mint egy újonc. A célegyenes ráfordítóból jött ki hatalmas sebességgel, ismét elvesztette az uralmat az autó hátsó tengelye felett, úgyhogy teljesen lebontotta a Red Bullt. Ez megint csak szabadedzés volt, azonban az anyagi kár hatalmas volt, arról nem is beszélve, hogy ott egy tapasztalt pilótának illene teljesíteni egy ilyen kanyart probléma nélkül. Legközelebb a beugró Jack Aitken hibázott ezen a részen a versenyen, de még ő is szerencsésebben megúszta.

Brit Nagydíj – Danyiil Kvjat

Ismét egy szerencsétlen baleset, amiről az orosz versenyző nem tehet. Silverstone jellegzetes pályaszakaszának, a Maggots and Becketts kanyarkombinációjába haladva egy defektet kapott, így gyakorlatilag szétrobbanó kerékkel száguldott bele a falba, de szerencsére sérülést nem szenvedett.

Belga Nagydíj – Giovinazzi és Russell

Giovinazzit csak az mentette meg a jövő évi szerződése szempontjából, hogy a szezon második felében nagyon jól teljesített. A nagy feltámadást megelőzően azonban volt egy olyan hibája, ami könnyen megpecsételhette volna a sorsát. Túl hamar adott gázt a kanyar kimeneti ívén a második szektor végén, hogy aztán oda csapja a falnak és mivel leszakadt a hátsó kereke, így azt eltalálva Russell is kiesett.

Olasz Nagydíj – Charles Leclerc

A Ferrari rémálomszerű szezonja említésre sem méltó. Ez is egy olyan eset volt, amikor a technikailag visszamaradott autó volt a baj forrása. A hátsó tengelyen olyan kevés leszorítóerő volt, hogy kisebb csoda kellett egy-két kanyar bevételéhez. Így volt ez a Parabolica kanyarban is 22-szer, azonban a következő körben már elúszott a feneke a vörös autónak, így a falban kötött ki.

Toszkán Nagydíj - balesetek sora – 2. fejezet.

Még az első Safety Car után jött ki a biztonsági autó, amely azért volt érdekes, mivel Bottas csak úgy indíthatta újra a mezőnyt és a versenyzést, hogy az utolsó pillanatig visszatartotta azt, hiszen utána egy majdnem egy kilóméteres egyenesen kellett volna védekeznie, hogy ezzel lábon lője magát. Hátul viszont a helyezkedések során valaki azt hitte, hogy már tempót autóznak, csak hogy ennek ráfutásos baleset lett a vége, hiszen még lassan mentek. Kiesett Sainz, Giovinazzi, Magnussen és Latifi is.

Bahrein – Romain Grosjean

A baleset, amely hihetetlen rémisztő volt és hosszú percekig minden televízió előtt ülő szurkoló Grosjean életéért aggódott. A franciának - mint utólag kiderült - lepergett a szeme előtt az élete, hiszen beszorult a lángoló autóba, ami ráadásul kettészakadt. 39 nappal később még a kézfején lévő égési sérülések is begyógyultak, hogy felkészüljön a Mercedes kínálta lehetőségre, miszerint vezethet egy teszten egy Ezüst Nyilat. Ez egy nagyon szép gesztus Toto Wolff részéről, hogy ne ez a baleset legyen az utolsó emléke a francia pilótának a Forma-1-ről

  • Címkék:
  • F1

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!