2020. október 09. | 11:23

Csak a név miatt, vagy a tehetség is? Zsenialitás, vagy csak erős hátszél? Egy biztos, Mick egyre közelebb az F1-es szerződéshez és az F2-es bajnoki címhez.

Michael Schumacher az a legenda, akinek a pályafutása rengeteg kérdést vetett fel több millió F1-es rajongó szemében, a sajtóban és versenyzőtársaiban. Ő az, aki a pszichológiai hadviselés nagyágyúja volt, akivel szemben majdnem mindenki megremegett. Kivételes esetnek számított Fernando Alonso, aki kétszer egymás után is felül tudta múlni a Renault istállóval. Azonban most nem róla szeretnék értekezni, sokkal inkább a fiáról, aki egyre közelebb élete első Forma-1-es szerződéséhez, és egyre erősebb mentálisan, valamint teljesítményében is.  Először is nézzük meg az eddigi pályafutását, majd megvizsgálom erősségeit, gyengeségeit, hogy végül kiderüljön, illik-e ebbe a mezőnybe, vagy csak a neve viszi előre.

Ahogy mindenki, Mick is gokartban kezdte pályafutását. Érdekesség, hogy szerették volna inkognitóban tartani, ezért a legtöbb esetben édesanyja lánykori családnevét használta, azaz Mick Betsch néven indult neki ennek a nagy projektnek. A formula autós versenysorozatok előtt csak így indult a futamokon, ez azonban nagyon sokat jelentett neki gyerekként, hiszen a saját tempójában tudott fejlődni. Miután átkerült a Formula-4-be, az első versenyt egyből sikerült megnyernie, de olyan nagy eredményt nem sikerült elérnie, ami az egyéni tabellát illeti. A második szezonjában viszont sikerült egyből a második helyen végeznie. Lépett tovább a Formula-3-as sorozatba, ugyanez a sorminta, első szezonjában közepes teljesítmény, másodikban pedig nyert. Aztán jött az F2, ahol megint volt egy közepes, betanuló szezonja, a következőben, a mostaniban viszont konzisztensen hozza az eredményeket, innen pedig már meglepetés lenne, ha elveszítené a bajnoki címet.

Erősségek

Mick Schumacher egy betanuló évet követően tud nagyon kiegyensúlyozott lenni. Hogy mi a titka? Az, hogy először időt szán arra, hogy kitapasztalja a technikát. Nézzük csak az F2-t, hiszen már tavaly mindenki az élmezőnybe várta. Azonban ő nem olyan, mint Max Verstappen, vagy Charles Leclerc, neki idő kell. Viszont ha egyszer végig járja ezt az utat, onnantól kiváló teljesítményt nyújt. A másik nagyon fontos erőssége, hogy a rajtok nagy mestere. Az elmúlt néhány futamon, kezdve a monzai versenytől, elképesztően sokat nyer a jól elkapott pillanatokkal. A harmadik kiemelkedő erőssége pedig az éles gondolkodása olyan helyzetekben, amikben rengeteg pontot lehet menteni. Végül, de nem utolsó sorban pedig nagyon jól megfigyelhető, hogy rendszeresen jó stratégiai húzásai vannak. Nem csak megérti az autó működését és jól jelez vissza csapatának, de még a verseny történéseit is jól olvassa. Érdemes csak visszagondolni a mugellói futamra, elképesztő fordulatok voltak, ahol végig jókor, jó helyen kellett lennie a hétszeres bajnok fiának.

  • Kiegyensúlyozott
  • Kiváló rajtokra képes
  • Jól olvassa a futamokat
  • Érti az autóját

Gyengeségek

Mick gyengesége abban rejlik, hogy tényleg sok idő kell neki arra, hogy felvegye a fonalat egy bajnokságban. Ezekhez képest már az F1 nem olyan egyszerű, mint a kisebb kategóriák. Ezekben a nevelő szériákban nincsenek nagy különbségek autó és autó közt, csak és kizárólag a beállításokban tudnak előrébb lépni az ellenfelekhez képest. A másik gyengesége az egykörös tempó, hiszen az időmérőkön rendre alulmarad a többiekkel szemben. Sokat számít, de mint ahogy azt láthatjuk, Schumacher ezt meglehetősen jól kompenzálja a versenyeken, de fontos lesz, hogy fejlődjön még ezen a területen is.

  • Hosszabb alkalmazkodás, beilleszkedés
  • Gyengébb teljesítmény egy körön

Egyenes út a Forma-1-be?

Ha nem is egyenes teljesen ez az út, akkor is igazából olyan elképesztően nehéz dolga nincs Mick Schumachernek. Sokan kritizálják, hogy csak azért van ott, mert Schumacher a neve, de pontosan a fenti rövid áttekintés nyújt róla egy olyan képet, amely alapján ő nem akart édesapja árnyékában élni, sőt, kezd ki is lépni belőle. Nyilván sose fogja senki sem elválasztani ettől a ténytől, így volt ez Damon Hill és Nico Rosberg esetében is. Azonban egy bizonyos, Mick Schumacher nem kizárólag az apja miatt van ott, ahol most tart az ő pályafutása. Ezzel együtt egyre nagyobb az esélye annak, hogy Kimi Räikkonen nem csak Michaellel lesz egy mezőnyben, hanem Mick lehet a jövőben a csapattársa is.

Mick Schumacher pedig egy jó alapanyag lesz ahhoz, hogy egy sikeres időszaka legyen a Száguldó Cirkuszban is. Az első évben a korábban megszokottakhoz képest nem szabad sokat várni tőle és tény, hogy az F1 tényleg teljesen más, mint a nevelő szériák, lásd a korábban már említett Verstappen és Leclerc párost. Berobbantak, majd több éve csak várnak és várnak. A sikerhez nem csak zsenialitás kell, hanem egy jó csapat, egy ütőképes autó és elképesztő nagy szerencse is.