WRC Szardínia: Sordo 6 év után újra nyert - GALÉRIA

Közzétéve:
2019-06-18, 10:26

Murva, por és hőség fogadta a Rali-Világbajnokság mezőnyét Szardínián, ahol Sordo diadalmaskodott.

Társszerző: Adorján Tamás

Péntek délelőtt Jari-Matti Latvala ragadta magához a vezetést a szardíniai murván, délután azonban borult és visszacsúszott a 28. helyre. Ekkor Dani Sordo állt az élre, amit meg is őrzött a nap végégig.  Nem alakult ilyen jól a napja csapattársának, Thierry Neuvillenek, a bajnok aspiráns előbb elgumizta magát, majd a navigátora tévesztett el egy kanyart, így a napot a hetedik helyen zárta. A címvédő Sebastien Ogier a törött felfüggesztés miatt búcsúzott.

A szombati nap egyértelműen Ott Tanakról szólt, aki mind a hat gyorsaságit megnyerte, ezzel átvette a vezetést Sordotól. A Hyundai spanyoljának a nap végére 25,9 másodperc volt a hátránya. Kris Meeke defekt miatt vesztett több pozíciót.

Skoda WRC a tengerparton

A legnagyobb dráma az utolsó gyorsaságira maradt. A szakasz előtt a vezető Ott Tanaknak 26,7 másodperc előnye volt.  Az utolsó szakasz célja egy strandnál volt, ahol mindig tartanak egy célceremóniát még a hivatalos algheroi célceremónia előtt. E sorok írója végignézte, ahogy a teljes ceremóniát elpróbálják, három szurkoló segítségével, hogy ki kinek mit ad át, a himnuszok jó sorrendben vannak-e bekészítve, stb., a zászlókat is már felkötötték, már csak fel kellett volna húzni őket. De aztán borult minden, Tanak megpördült és egy sziklára csúszott, megsérült a Toyota kormányszervója, így két perc hátránnyal ért be és visszacsúszott az ötödik helyre.

Poroló WRC A Szardíniai szakaszon

Ezzel Dani Sordo nyerte a Szardínia Rallyt, a spanyol versenyzőnek ez volt a második WRC győzelme, az elsőt hat éve Németországban szerezte. A dobogóra még Teemu Suninen és Andres Mikkelsen állhatott fel. Utóbbi egész nap Elfyn Evanssal csatázott, a norvég csak az utolsó szakaszon tudta megelőzni riválisát.

A Power Stage-en szerezhető extra pontoknak Mikkelsen, a superralizó Ogier, Neuville, a szintén szuperralizó Latvala és Evans örülhetett.

Tanak az ötödik helyével is átvette a vezetést a világbajnokságon, Ogier lemaradása 4 pont, míg Neuville 7 pont hátránnyal várja a folytatást. A gyártóknál továbbra is a Hyundai vezet.

A Szardíniai WRC dobogósai a tengerparton

WRC Szardínia Rally végeredmény:

  1. Dani Sordo, Carlos Del Barrio (spanyol) Hyundai i20 Coupe WRC 3:32:27.2
  2. Teemu Suninen, Jarmo Lehtinen (finn) Ford Fiesta WRC +13.7
  3. Andreas Mikkelsen, Anders Jaeger (norvég) Hyundai i20 Coupe WRC +32.6
  4. Elfyn Evans, Scott Martin (brit) Ford Fiesta WRC +33.5
  5. Ott Tanak, Martin Jarveoja (észt) Toyota Yaris WRC +1:30.1
  6. Thierry Neuville, Nicolas Gilsoul (belga) Hyundai i20 Coupe WRC +2:06.7
  7. Esapekka Lappi, Janne Ferm (finn) Citroen C3 WRC +2:59.6
  8. Kris Meeke, Sebastian Marshall (brit) Toyota Yaris WRC +4:40.1
  9. Kalle Rovanpera, Jonne Halttunen (Finn) Skoda Fabia R5 Evo +8:24.6
  10. Jan Kopecky, Pavel Dresler (cseh) Skoda Fabia R5 Evo +8:49.2

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Fotók: Adorján Tamás

Kapcsolódó írások

Lancia Stratos
2019. december 14.
A Stratos volt az első raliautó a világon, amit kimondottan ilyen célú versenyzésre építettek. A középmotoros olasz háromszor nyert világbajnokságot zsinórban!
4 videó, amiket nem hagyhatsz ki a héten
2017. március 06.
Heti videóadag, ami megríkatja az igazi autófanok szívét

További hírek