A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) többször is figyelmeztette a Forma-1-es pilótákat a kiegészítőkre és ékszerekre vonatkozó szabályokkal kapcsolatban. Az előírások tiltakozást váltottak ki néhány versenyzőből, a mezőnyben a legtöbb ékszerrel rendelkező Lewis Hamilton több fórumon is kifejezte nemtetszését.

Hamilton
Lewis Hamilton kifejezte nemtetszését az FIA ékszerekkel kapcsolatos álláspontja kapcsán | Fotó: Depositphotos

A hétszeres világbajnok a Miami Nagydíj előtt két futamra szóló türelmi időt kapott, hogy eltávolítsa azt az orrpiercinget, melyet saját elmondása alapján csak műtéti úton lehet kiszedni. Ha az FIA következetesen tartja magát az előírásokhoz, Hamilton Monacóban akár büntetést is kaphat.

A Nagydíj-versenyzők Szövetségének (GDPA) elnöke, Alexander Wurz egykori F1-es pilóta nem ellenzi az ékszerek betiltására vonatkozó szabályt, ám szerinte a szövetségnek más kommunikációs megközelítést kellett volna alkalmaznia.

„A szabályok meghozatalának jó oka van. Szerintem az üzenet továbbításával van a probléma, el tudtam volna képzelni egy kicsit könnyedebb megközelítést. Nem akarom, hogy olyan legyen a helyzet, mint a labdarúgásban, ahol a szóbeli sértésektől sem riadnak vissza. Együttműködésre van szükség, én ezt a stílust részesítem előnyben” – nyilatkozta Wurz a Reuters hírügynökségnek.

A The Daily Mail című brit napilapnak adott interjúban Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke megerősítette, Hamiltont meg fogják büntetni a Monacói Nagydíjon, ha nem tartja be az ékszerek viselésére vonatkozó szabályokat.

„Imádom az ékszereket. Az autóban ülve azonban nem engedhetjük meg a viselésüket. Sokan azt mondják, hogy korábban nem volt ilyen szabály. Ennek okát ne tőlem, hanem a korábbi vezetéstől kérdezzék. A büntetések pedig mindenkire vonatkoznak. Ez olyan, mint a gyorshajtás – nem lehet megakadályozni, de a bírságnak lehet visszatartó ereje. Nem tehetünk kivételt senkivel” – fogalmazott az FIA első embere.

Nyitókép: Depositphotos