2019. szeptember 10. | 19:11

A tervek szerint a rendszer megakadályozza, hogy a sofőr vezetés közben álomba szenderüljön.

Társszerző: Hajdu Balázs

Az Egyesült Királyságban 2024-től új autósbiztonsági rendszert terveznek bevezetni. A berendezés a sofőr szemeit figyeli, és megakadályozza, hogy vezetés közben elaludjon.

A rendszer a sofőr arcára irányított kamerát használva figyeli azt az időtartamot, miközben az autót vezető személy szeme csukva van. Amennyiben a berendezés fáradtságot észlel, megszólal a beépített vészjelző, mely emlékezteti a sofőrt, hogy tartson szünetet.

Néhány autógyártó már használ hasonló megoldást, mely a vészjelzés figyelmen kívül hagyása esetén automatikusan csökkenti a sebességet. Ha a sofőr a további figyelmeztetésekre sem reagál, némelyik jármű vészfékezésre is képes.

Hogyan kerüld el, hogy elaludj a volán mögött?

  1. Rendszeresen tarts szünetet: Ha hosszabb úton vagy, akkor két óránként érdemes megállni. Inkább húzódj félre egy pihenőhelynél, ha fáradtnak érzed magad.
  2. Állj meg aludni: Sokat segíthet, ha akár csak egy pár órát alszol egy hotelben
  3. Ne indulj hosszú útra munka után: Sokkal kipihentebben ülhetsz autóba, ha a munka utáni, késő esti időpont helyett másnap reggel indulsz útnak
  4. Kérj tanácsot a háziorvostól: Ha rendszeresen szedsz gyógyszert, konzultálj a háziorvosoddal a készítmény vezetésre gyakorolt hatását illetően

Az új Európai Uniós szabályozások az európai új autók számára 2022 májusától, minden más jármű számára 2024 májusától tenné kötelezővé a rendszer használatát.

A brit kormány adatai szerint 2017-ben 53 halálos, és 351 további súlyos baleset kiváltó oka volt az álmosság.

„Folyamatosan dolgozunk a közlekedésbiztonság javításán. Az elalvásgátló bevezetése jelentős előrelépést hozhat, ennek segítségével több tucat életet menthetünk meg évente”, mondta a Brit Közlekedési Minisztérium szóvivője.

A kutatások sokkoló adatokkal szolgálnak. 100 km/h-s sebességnél a szundizó sofőrök másodpercenként 30 métert tesznek meg.

A fáradtságot a volán mögött nem szabad alábecsülni. Nem érdemes kockáztatni, inkább tarts pihenőt, ha úgy érzed, hogy lecsukódik a szemed!