2024-től jönnek az elalvásgátló kamerák az autókban

Közzétéve:
2019-09-10, 17:11

A tervek szerint a rendszer megakadályozza, hogy a sofőr vezetés közben álomba szenderüljön.

Társszerző: Hajdu Balázs

Az Egyesült Királyságban 2024-től új autósbiztonsági rendszert terveznek bevezetni. A berendezés a sofőr szemeit figyeli, és megakadályozza, hogy vezetés közben elaludjon.

álmos sofőr szája elé tartott kézzel
Az új technológia a következő öt évben kötelező lesz az Egyesült Királyságban

A rendszer a sofőr arcára irányított kamerát használva figyeli azt az időtartamot, miközben az autót vezető személy szeme csukva van. Amennyiben a berendezés fáradtságot észlel, megszólal a beépített vészjelző, mely emlékezteti a sofőrt, hogy tartson szünetet.

Néhány autógyártó már használ hasonló megoldást, mely a vészjelzés figyelmen kívül hagyása esetén automatikusan csökkenti a sebességet. Ha a sofőr a további figyelmeztetésekre sem reagál, némelyik jármű vészfékezésre is képes.

Hogyan kerüld el, hogy elaludj a volán mögött?

  1. Rendszeresen tarts szünetet: Ha hosszabb úton vagy, akkor két óránként érdemes megállni. Inkább húzódj félre egy pihenőhelynél, ha fáradtnak érzed magad.
  2. Állj meg aludni: Sokat segíthet, ha akár csak egy pár órát alszol egy hotelben
  3. Ne indulj hosszú útra munka után: Sokkal kipihentebben ülhetsz autóba, ha a munka utáni, késő esti időpont helyett másnap reggel indulsz útnak
  4. Kérj tanácsot a háziorvostól: Ha rendszeresen szedsz gyógyszert, konzultálj a háziorvosoddal a készítmény vezetésre gyakorolt hatását illetően

Az új Európai Uniós szabályozások az európai új autók számára 2022 májusától, minden más jármű számára 2024 májusától tenné kötelezővé a rendszer használatát.

A brit kormány adatai szerint 2017-ben 53 halálos, és 351 további súlyos baleset kiváltó oka volt az álmosság.

„Folyamatosan dolgozunk a közlekedésbiztonság javításán. Az elalvásgátló bevezetése jelentős előrelépést hozhat, ennek segítségével több tucat életet menthetünk meg évente”, mondta a Brit Közlekedési Minisztérium szóvivője.

A kutatások sokkoló adatokkal szolgálnak. 100 km/h-s sebességnél a szundizó sofőrök másodpercenként 30 métert tesznek meg.

A fáradtságot a volán mögött nem szabad alábecsülni. Nem érdemes kockáztatni, inkább tarts pihenőt, ha úgy érzed, hogy lecsukódik a szemed!

Forrás:

További autós hírek

A Puskás Aréna nyitó labdarúgó-mérkőzését 2019. november 15-én, pénteken este 19 órai kezdettel játsszák. A stadion bejáratai a Dózsa György…

A kategóriák között egyértelműen a SUV vezeti az idei eladási listát (is), csak ebből a fajtából 47480 újat állítottak forgalomba,…

Brutális baleset rázta meg Szlovéniát szerda reggel. A balesetet egy kis Opel Corsa vezetője okozta, amikor feltehetően a rosszul megválasztott…

2019 az az év, amikor másról sem lehet hallani, csak arról, hogy az autók ölik meg a bolygónkat. De komolyan!…

Egy orosz színész nem bírta elviselni, hogy megelőzték, azonnal visszaelőzött. Vesztére. – írja az origo.hu Az egész jelenetet rögzítette az…

Kapcsolódó írások

2019. január 17.
Hamarosan ismét megmutatja erejét a tél, érdemes felkészülni a hófúvásokra is
forralt bor
2019. január 26.
Érdekes tények, amit eddig nem tudtál e kedvelt téli italról
Ace Ventura szabálytalanul közlekedik
2019. május 31.
A harmincas korosztály figyel a legjobban a sebességkorlátozások betartására és a biztonsági öv használatára - derült ki a K&H felméréséből.
Drogok hatása a vezetésre 1. rész - Marihuána
2017. január 30.
Nagyon sok szó esik arról, hogy nem szabad befolyásoltság alatt a volán mögé ülni, lévén Magyarországon a zéró tolerancia elve uralkodik.