2021. október 19. | 20:14

A német vállalat a jövőre sorozatgyártásba kerülő ID. Buzz elektromos modell mentőautóként történő alkalmazását is elképzelhetőnek tartja.

Gőzerővel dolgozik az elektromos járművek kínálatának bővítésén a Volkswagen. Az új érkezők között lehet a 2022-től sorozatgyártásba kerülő ID. Buzz kisbusz is, melyet Európában és Amerikában más-más kivitelben mutathatnak be. A Volkswagen tervei alapján a jármű 2025-ben akár már teljesen önvezető formában is elérhetővé válhat – méghozzá akár egészségügyi célokra is.

A Hamburgban tartott ITS Világkongresszuson a német gyártó bemutatott egy önvezető mentőautó-koncepciót, melyhez az ID. Buzz szolgáltatná az alapot. A VW becslései szerint az évtized végére a vállalat bevételeinek mintegy 15 százalékát a különféle mobilitási szolgáltatások adják majd. Az ID. Buzz kisbusz alapvetően a jövő személyszállítási megoldásai között kaphat szerepet, és akár a betegellátásban is forradalmi újdonságot jelenthet.  

„Tervezőként a mi feladatunk, hogy megálmodjuk a jövő közlekedési környezetét. Ehhez meg kell próbálnunk belelátni a jövő emberének fejébe, elemeznünk kell az alapvető szükségleteiket, és ezeknek megfelelő járműveket kell gyártanunk” – fogalmazott Albert Kirzinger, a VW Commercial Vehicles vezető tervezője a hamburgi eseményen.

A mellékelt videóban a mentőautó mellett számos önvezető koncepció is látható. A Volkswagen kiemelte, hogy a bemutatott terveken szereplő járművek belső tere főként újrahasznosított anyagokból – többek között ipari hulladékból, halászhálókból – készült.

A német autógyártó a prototípusokban lévő ülések kialakítására is büszkén tekint. Az önvezető járművekben ugyanis a huzatokhoz nem használtak állati eredetű anyagokat, az ülések kényelmesek, és könnyen tisztíthatóak. A Volkswagen ezzel együtt elismerte, hogy a Hamburgban jelenleg is üzemelő közösségi szolgáltatásuk egyelőre nem túl drága ahhoz, hogy a napi közlekedésben résztvevők széles körében elérhetővé váljon.

A világ számos pontján már tesztelik, vagy éppenséggel alkalmazzák a sofőr nélküli alternatívákat a közösségi közlekedésben. Kötött pályán, a föld alatt utasokat szállító járművek esetén ez kevesebb problémát okoz – te elképzelhetőnek tartod az önvezető eszközök elterjedését, akár a betegszállítás területén is?