50 éves technikával filmeztek modern autóversenyt, ez lett belőle!

Közzétéve:
2020-03-17, 09:33

Ez a videó annyira lenyűgöző, hogy egy párhuzamos univerzumban is lehetne.

Igen, most jön a sokat hallott mondat: „Régen minden jobb volt!” Na, nem eszik azt olyan forrón, az autóverseny például jobb és biztonságosabb lett, ráadásul maradéktalanul kielégíti a kereskedelmi csatornák és a szponzorok igényeit. Talán éppen ezért lett annyira steril és kissé unalmas is, gondolok itt elsősorban a Formula–1-re.

A Ferrari Challenge boxutcája a Super 8-ra rögzítve

Részben ennek köszönhetően örvendenek egyre nagyobb népszerűségnek a veterán versenyek, nem is kell messzire menni, hiszen itt van nekünk a Hungaroring Classic, hogy a nagyobbakat ne is említsem! Itt igazán látszik, hogy semmi sem tökéletes, a versenyautó olajos és szerelni kell, nem volt ez másképp a fénykorukban sem, amikor korántsem volt olyan modern közvetítés a versenyekről, mint a 21. században, ahol minden kanyarban legalább két kamera áll.

A Ferrari gyár bejárata korabeli felvételen

A Film Grain and Octane produkciós név alatt Nick Shirrell operatőr 8 mm-es filmre rögzít modern versenyeket, ennek köszönhetően a nézők szinte bepillantást nyerhetnek egy párhuzamos világegyetembe, ahol a szénszálas és műanyag kasztnik bizonyos részei a Super 8 homályába vesznek.

Ferrari F50 eleje a múzeumban

Legutóbb a Ferrari Challenge mugellói versenyét látogatta meg a forgatócsoport és csak régi 8 mm-es filmre rögzítették a verseny történéseit, a Ferrari múzeumot és a környéket. A gyártás minősége rendkívül magas, még akkor is, ha a felvétel messze van a 4k-felbontástól, amelyet megszoktunk. A tökéletesség jegyében a kommentárt kazettára mondták fel puskamikrofon segítségével.

A mugellói versenypálya célegyenese a verseny alatt

Furcsa és egyben zseniális képeken köszönnek vissza a vadonatúj Ferrari 488 Challenge autók a versenypályán, a legendás Ferrari F50 és az új LaFerrari pedig a múzeumban. A 250 GTO-hoz és a 330 P4-hez pedig tökéletesen illeszkedik a korabeli, szemcsés esztétika.

Na, de elég volt a rizsából, nézd meg a szóban forgó videót vagy Shirrell többi alkotását a Youtube csatornáján!

Kapcsolódó írások

1970 Plymouth Superbird, szürke, oldalnézet, jobbról
2018. november 07.
A NASCAR 1970-es évadja alkalmával a Plymouth bemutatta legendás típusát, a Superbirdöt.
WTCR és Nagy Futam – programajánló a hosszúhétvégére
2018. április 26.
Nagy dömping lesz április végén és május elsején, a Hungaroringre látogat a bombaerős WTCR, május elsején pedig Max Verstappen F1-es autójától lesz hangos Budapest belvárosa.

További hírek