2021. február 03. | 12:37

A szerkentyű a strapabírósága és olcsósága miatt vonzó lehet az autógyártóknak.

A Michelin a gumiabroncsba sütött RFID-jeladóval tenné biztonságosabbá a közúti közlekedést. A jeladó által küldött információk akár életeket is menthetnek.

Az RFID-jeladó az eddigi tesztek alapján strapabírónak tűnik, ráadásul még olcsó is, ami különösen vonzóvá teheti az autógyártók számára. A szerkezet többek között olyan információkkal tud szolgálni a menetstabilizálónak, minthogy téli-, nyári- vagy négyévszakos mintázatú abroncs van-e az adott keréken. Ennél is fontosabb, hogy a kütyü a tapadási tulajdonságról is tud információt adni, vagyis megmondja, hogy mennyire kopott az adott gumiszett.

A jeladó a raktárban dolgozó emberek munkáját is megkönnyíti, hiszen nem kell az abroncsokat egyenként leellenőrizni, a vevőegység végezné el a piszkos munkát, ami egyébként automatikusan képes utánrendelni a jól fogyó méreteket. Az újrahasznosításnál az is könnyebbséget jelenthet, ha egyszerre azonos tulajdonságú abroncsokat dolgoznak fel, a váltogatás egy teljesen automatizált folyamat eredményeként mehet végbe.

A Pirelli jó pár hónappal ezelőtt mutatta be az okosgumiját, ami 5G kapcsolatra is képes. Létezik egyébként pitypangból készült abroncs is a Continentalnak köszönhetően. Az Urban Taraxagum kerékpár-gumiabroncsa két díjat is bezsebelt. Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy miképp fest egy gumi belseje menet közben, akkor kattints erre a linkre.

Autó-Motor

Michelin