2023. augusztus 31. | 15:09

Minek emelni a műszerfalon elhelyezett kijelzők számát, ha lehetne egy darab hatalmas méretű minden autóban.

Sokan kritizálják a modern autókat, mert lassan az egész belterük egy kijelző. Ez bár költői túlzás, de tényleg egyre több és egyre nagyobb kijelzővel találkozhat az, aki új autó közelébe kerül.

Emellett pedig már a szélvédő sem ússza meg a digitális elemeket, ennek jó példája a bő 10 éve futó head-up display. Ez a szélvédőre vetített információhalmaz, amit gyakran külön kis üvegre vetítenek.

Ezt az elvet fejlesztené tovább az Apple, és kombinálná egy jelenleg még elég kísérleti fázisban működő technológiával. Ők ugyanis az egész szélvédőt kihasználnák, hogy kiterjesztett valóságot vetítsenek ki rá.

Hiszen semmi szükség műszercsoportra és fedélzeti navigációra, ha minden megjelenhet a szélvédőn. Így ha ellenőrizni akarjuk akár az irányt, akár a sebességet, akkor nem kell lenéznünk az útról.

A kiterjesztett valóság abban segítene, hogy dinamikusan, a környezettől függően változzon a szélvédőre vetített kép. Az a cél, hogy úgy jelenjenek meg a legérthetőbben az információk, hogy azok közben nem zavarnak a kilátásban.

Az egyetlen probléma a dologgal, hogy ennek alkalmazkodnia kell a vezető fejének magasságához. Hiszen azonos helyre vetített képet nem ugyanúgy lát egy alacsony és egy magas ember, ha nem állítják az ülést.

Ettől függetlenül úgy tűnik, hogy az Apple dolgozik az ügyön, mert nemrég szabadalmat nyújtott be ezzel kapcsolatban. Hogy a technológia mikor lesz forgalomképes, azt egyelőre nem tudni.

Envisics