2023. március 16. | 12:20

Elképesztő mennyiségű pénzt fektettek egy angliai vállalatba, akik az egyik legjobb ilyen eszközt fejlesztik a piacon.

Nem is olyan régen alapult egy angliai vállalkozás, ami fejlesztései és a befektetői miatt az évek alatt hatalmasat nőtt. Ez az Envisics nevű vállalkozás, ami kiterjesztett valóság alapú head-up display-ekkel (AR HUD) foglalkozik.

A head-up display az a funkció, amikor egy kisebb csokor információt a szélvédőre vagy egy plusz kis plexire vetítenek a vezető elé. Az Envisics ezt kiterjesztette olyan módon, hogy akár az egész szélvédőt is tudja használni a kivetítő, illetve a megjelenő dolgokat térben látjuk.

Ez fedi a kiterjesztett valóság fogalmát, a szélvédőn megjelenő elemek olyan hatást keltenek, mintha az úton, egy falon vagy az előttünk haladón lennének. Ezzel biztonságosabb lehet a közlekedés, mert sok funkcióért (sebesség, tempomat, navigáció, multimédia) nem kell lenézni a műszerfalra, hanem tudjuk végig az utat figyelni.

Ezzel a rendszerrel már más gyártók is kísérleteznek, az Envisics munkájában viszont komoly potenciált láthattak. Befektetőként beszállt melléjük leányvállalatokkal a Hyundai, a Stellantis, a Jagura-Land Rover és a General Motors (GM) is.

Ezeken felül további vállalatok is benne vannak a buliban és ezzel a befektetői körrel összesen 50 millió dollárt kapott a brit cég, ami átszámolva 18,7 milliárd forint. Ezért cserébe a gyártók versenyképes technológiát várnak.

A Hyundai különösen bízik a technológiában, mert következő csúcsmodelljeikbe már szeretnék felhasználni az Envisics fejlesztéseit. Emellett a GM is várja tárt karokkal és már idén szeretnék bemutatni a rendszert a Cadillac Lyriq-ben, ami majd csak 2024-től lesz elérhető.

Emellett persze nem kérdés, hogy a Jaguar-Land Rover és a Stellantis is szeretné felhasználni drágább modelljeiben, például utóbbinál jól jönne a Peugeot-nak, amivel amúgy is prémium irányba indulnának el. Persze nem az Envisics az egyetlen ilyen forrás a piacon, a BMW a saját AR HUD rendszerét csiszolgatja i Vision Dee néven.

Envisics