2021. október 21. | 17:23

Így válnak valósággá a tudományos-fantasztikus filmek hajmeresztő találmányai.

Az Audi legújabb szabadalma igazán különlegesre sikerült és olyan, mintha egy tudományos-fantasztikus filmből vették volna kölcsön. A négykarikás márka megtalálta a módját annak, hogy képeket jelenítsen meg az autó üvegfelületein, ezáltal képes a szélvédőt mozivászonná változtatni.

A szabadalom leírása meglehetősen bonyolult, de a lényeg alapvetően az, hogy a rendszer képes képet vetíteni a képernyőként funkcionáló üvegfelületekre egy fénysáv segítségével. Ez a fénysáv nemcsak a képek megjelenítésében játszik szerepet, de egyúttal blokkolja a nem kívánatos, a holografikus háttér mögül érkező fényt, amely ronthatná a felhasználói élményt. Ez azt jelenti, hogy a képernyő még nappal, erős napsütésben is jól látható lenne.

Az eszközt elsősorban szórakoztatásra szánják, ugyanakkor az Audi szerint akár a jármű legfontosabb adatainak, vagy más lényeges információknak a megjelenítésére is használható. A dokumentumok tanúsága alapján egy polarizációs szűrő akadályozza meg az úgynevezett kettős expozíciós hatást. Egyúttal a rendszer képes lenne ugyanannak a képnek több verzióját is kivetíteni, így függetlenül attól, milyen szögből nézzük a képernyőt, mindig tiszta, torzításmentes képet látnánk.

Ezt a külső fényforrás nélküli, úgynevezett „önvilágító” képernyőt egy árnyékoló egységgel látják el, ami a látószög függvényében képes blokkolni a fényt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg a sofőr előtt a mai head-up display egy lényegesen fejlettebb verziója jelenik meg, addig az utasok filmet vagy más médiatartalmakat nézhetnek a képernyő teljes felületén.

Alapvetően a néző helyzete határozza meg, hogy az adott személy mit lát, így sem a sofőrt, sem az utast nem zavarja az, amit a másik személy néz. Az Audi szerint ez az újdonság az utazást sokkal élvezetesebbé teheti az autóban ülő utasok, és sokkal informatívabbá a járművezető számára.

Az ehhez hasonló megoldások igazi előnye az önvezető autók megérkezésével csúcsosodhat majd ki. Az olyan autonóm modellekben, mint amilyen az Audi Grand Sphere koncepció, az utazás közbeni szórakozás egy egészen új szintre léphet, és a különleges képernyőnek köszönhetően az autó akár egy kerekeken guruló házimozi funkcióját is betöltheti.

Amennyiben a szabadalomból tényleg egy valódi eszköz készül, és nem süllyesztik a tervrajzokat egy fiók mélyére, akkor is legkorábban az évtized végén jelenhet meg a sorozatgyártású modellekben. Szóval ne számítsunk rá, hogy már az A8-as következő generációjában ennek köszönhetően fogunk mozizni.