Az autógyártók a járvány miatt átértékelik a belterek kialakítását

Közzétéve:
2020-06-19, 07:11

Az autók a jövőben sokkal higiénikusabb belsőt kaphatnak.

A koronavírus-járvány miatt megváltoztak a normális világképről alkotott fogalmaink. Az élet lassacskán újraindul, természetesen új intézkedések és gyakorlatok mentén. Tartani kell a megfelelő távolságot, a vendéglátóegységek kevesebb embert engednek be, valamint az asztalokat is távolabb helyezik el egymástól.

Az autógyártók is folytatják a termelést, ám nekik is át kell értékelniük a folyamatokat. A járvány teljesen átalakíthatja a személyautók belterének átalakítását. Karim Habib, a KIA vezető tervezője a brit CAR magazinnak elmondta, hogy a csapatával már elkezdték mérlegelni a világjárvány miatt szükségessé vált módosításokat.

„Kikérjük pszichológusok és antropológusok véleményét, hogy megtudjuk, milyen lesz a kollektív psziché a jövőben. Vannak dolgok, melyekről már zajlanak a tárgyalások. Fontos kérdés, hogy tudunk-e vírusölő bevonatokat alkalmazni az autók belső terében. Vajon tudjuk-e hővel vagy UV-lámpákkal fertőtleníteni a felületeket? Ezekről a kérdésekről hamarosan beszélnünk kell. A COVID-19 biztosan átalakítja az eddigi gyakorlatainkat” - mondta Habib.

KIA beltér

A tervezők a vírusölő tulajdonságokkal bizonyítottan rendelkező réz és ezüst szélesebb körű alkalmazását fontolgatják. Az elméletek szerint ezeket a beltérben lévő felületekbe és szövetekbe építenék be.

A koronavírus-járvány az autómegosztással kapcsolatos fejleményeket is felülírhatja. A KIA eddig nem töltött be vezető szerepet ebben a szegmensben, a közelmúltban azonban bejelentették az „S-tervet”. Ez egy több évre szóló stratégia, nek fontos részét képezik az egyedi mobilitási megoldások alkalmazása.

„A járvány teljesen megváltoztatta az életünket. Az elmúlt években rengeteg beszéltünk az autómegosztásról, ám a közösségi távolságtartás miatt ezt jelenleg elég nehéz megvalósítani” - mondta a KIA vezető tervezője.

KIA beltér

Karim Habib beszélt továbbá arról is, hogy az autógyártóknak alaposan értelmezniük kell a világjárvány hatásait. Az autómegosztás jövője egyelőre bizonytalan, ahogy az is, vajon lesznek-e vírusölő felületek és UV-lámpák az új KIA Sorento belterében.

Te milyen plusz vírusvédelmet szeretnél látni az új autókban?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.
A Tesla Motors története
2017. január 25.
Minden autógyárnak megvan a maga kis története, de nincs még egy olyan, amelyik úgy és annyira változtatta meg a világot, mint a Tesla

További hírek