Az önvezető autók jelentősen felgyorsíthatják a forgalmat

Közzétéve:
2019-06-23, 11:20

A Cambridge Egyetem kutatói szerint a kommunikációs összeköttetés elősegítheti a gyorsabb előrehaladást

Társszerző: Hajdu Balázs

Egy friss tanulmány szerint 35%-kal gyorsíthatják a forgalmat az önvezető autók. A járművek között lévő kommunikációs összeköttetés csökkenti a dugók kialakulását, hiszen nem kell minden autónak lelassítania.

Az önvezető autók kommunikálnak egymással, ezáltal gördülékenyebbé válik a közlekedés
Az önvezető autók kommunikálnak egymással, ezáltal gördülékenyebbé válik a közlekedés

A Cambridge Egyetem kutatócsapata 16 miniatűr robotautót programozott be arra, hogy egy kétsávos pályán haladjanak. Közben vizsgálták, hogyan változott a forgalom, ha az egyik autó megállt. Amikor az autók nem összhangban haladtak, akkor az álló autó mögötti járműnek is meg kellett állnia, vagy le kellett lassítania – ami egyébként is szokott történni az utakon. Hamar kialakult a sor, a forgalom pedig jelentősen lelassult. Amikor azonban a járművek között létrejött az összeköttetés, akkor a belső sávban megálló autó rögtön jelet küldött a többieknek.

A tanulmány 1:24 méretarányos modelleket használtak
A tanulmány 1:24 méretarányos modelleket használtak

A megálló autóhoz közel lévő, külső sávban haladó autók enyhén lelassítottak, hogy a belső sávban lévők gyorsan kikerülhessék az álló járművet.

A teszteredmények azt is kimutatták, miként javíthatják az önvezető autók az általános közlekedésbiztonságot. Amikor egy emberi irányítású járművet helyeztek a tesztpályára, és azt agresszív módon irányították, a többi önvezető autó képes volt utat engedni az agresszornak, ezáltal csökkentve egy ütközés lehetőségét.

Az eredményeket a Robotika és Automatizálás Nemzetközi Konferenciáján mutatják be Montrealban. A kutatás célja, hogy segítsék az önvezető autók interakciójának tanulmányozását, és kiderüljön, milyen lesz az autonóm és ember által vezetett járművek viszonya.

„Az önvezető autók számos problémára jelenthetnek megoldást. Együttműködésre van szükség, hogy javítsuk a városi közlekedés minőségét” - mondta a tanulmány társszerzője Michael He, a Cambridge St. John Főiskola hallgatója.

Az egyetem kutatói bonyolultabb körülmények között is vizsgálnák a miniflották viselkedését
Az egyetem kutatói bonyolultabb körülmények között is vizsgálnák a miniflották viselkedését

„Ha az önvezető autókat előállító különböző autógyárak mind a saját programjukat használják, megfelelő kommunikációs kapcsolatot kell teremteni a rendszerek között” - tette hozzá Nicholas Hyldmar, a tanulmány másik szerzője.

Az önvezető autókkal kapcsolatban jelenleg még rengeteg kérdőjel. Szerinted a kommunikációs összeköttetés megoldhatja a főbb közlekedési problémákat?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. március 21.
Őrült találmánynak titulálta az amerikai elnök a vezető nélküli járműveket
2019. július 21.
Úgy tűnik, még egy röpke évtized várni kell az autonóm technológiára.

További hírek