2023. május 16. | 12:34

Olyan világítástechnikával szerelik fel az autók belterét, ami akár sötétben is képes imitálni a napfényt.

Az autózásban sokszor azt hisszük, hogy talán már minden feltaláltunk, amit csak lehetett. Alapjaiban már nem lehet megváltani az egész témát, de a részletekben még mindig rejlenek olyan lehetőségek, amiktől az ember dob egy hátast.

Ilyen a világítástechnika is, bár most nem a számítógéppel vezérelt fényszórókról beszélek. Hanem a beltéri világításról, amit sokan letudnak 1-2 kis lámpával és egy marék LED-es szalaggal.

A Volvo viszont most egészen új szintre emelné ezt is, hiszen komolyabb hangsúlyt fektetnének a beltéri világításra. Ehhez pedig segítségül hívták a világ negyedik legnagyobb LED gyártóját, a Seoul Semiconductor Co Ltd. vállalatot.

Ők a hamarosan érkező Volvo EX90 belterébe 72 különleges, Sunlike fantázianevű LED-et építettek be. Ezek különböző szenzorok alapján egy számítógépes háttér támogatásával fognak működni.

A rendszer lényege, hogy alkalmazkodik a külső fényviszonyokhoz és ahhoz igazítja saját megvilágítását. Végeredményben pedig olyan fényt kell kapnunk az utastérbe, mintha sütne a nap.

Ehhez speciális vezérlés kell a LED-eknek. Hiszen nem mindegy, hogy milyen színhőmérséklettel dolgoznak, illetve a fény milyenségén is sokat kell hangolni, hogy tényleg hatásos legyen, nem pedig bóvli.

A Volvo szerint azért van szükség a rendszerre, mert ha reggel esetleg még sötétben vagy borongós időben indulnánk el, vagy este hasonló körülmények között haza, akkor az autó mégis azt éreztesse velünk, mintha sütne a nap. Ezáltal jobb érzés fogja el az embert vezetés közben, kevésbé fárad el és a szervezet is szerotonint termel, amelyet úgy ismernek, hogy a jó közérzet hormonja.

Volvo