Baj van a 911-esekkel, visszahívást rendelt el a Porsche

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-04-08, 10:43

A német gyártó mindenben együttműködik a Közlekedésbiztonsági Igazgatósággal.

Visszahívást rendelt el a Porsche, mert több, általa gyártott autó esetében olyan hibákra derült fényt, amelyeket rövid időn belül muszáj lesz orvosolni.

A visszahívások nem ritkák az autóiparban, minden vállalat életében eljön az a pillanat, amikor bizonyos modellt vagy modelleket kénytelen beterelni a szervizbe a balesetek elkerülés érdekében. Ez persze pici presztízsveszteséget jelent az adott márkára nézve, és bizonyos esetekben súlyos anyagi veszteséggel is jár (erről a Hyundai is tudna mesélni), de muszáj meglépni, mert súlyos következményei lehetnek annak, ha a szituációt nem kezelik a helyén.

Porsche 911 Speedster

Most épp a Porsche került kissé kellemetlen helyzetbe a 911 és a 718 kapcsán. Előbbi esetében a futószalagon található csavarhúzó szoftverhibája miatt egy csavaros csatlakozás több autó esetében nem lett megfelelően meghúzva. A hibát már javította a gyártó, mégpedig elég hamar, így csak hét kocsi esetében áll fenn a probléma, ami a Speedster, a Carrera S, a 4S Coupé és a Carrera S Cabriolet modelleket érinti. A német gyártó a washingtoni székhelyű Országos Autópálya Közlekedésbiztonsági Igazgatóság (National Highway Traffic Safety Administration) javaslatára már intézkedett a javításra szoruló gépkocsik visszarendeléséről.

Porsche 911 a gyártósoron

Az NHTSA tájékoztatása szerint az érintett sportkocsik zajossá és „rezgőssé” válhatnak. A csatlakozás meglazulása azonnali vezetési instabilitást idézhet elő, a járművezető ilyen esetben könnyen elveszítheti uralmát a gépkocsi felett. A visszahívás május 23-án indul az Egyesült Államokban, de a Porsche arra kéri a tulajdonosokat, hogy azonnal vigyék el az autójukat a legközelebbi márkakereskedésbe, ha valami szokatlant tapasztalnak vezetés közben.

A Közlekedésbiztonsági Igazgatóság a 718-as jelű autók esetében sem volt elnéző. A Cayman GTS 4.0, a Cayman GT4, a Boxster GTS 4.0 és a Spyder modellek esetében felmerült, hogy a hajtókarok megrepedhetnek és meglazulhatnak. Ezek az elemek károsíthatják a motort. A probléma a hírek szerint 190 autót érint az USA-ban, a visszahívásuk május 23-án kezdődik a 911-esekhez hasonlóan, de ha valaki már korábban érzi, hogy baj van, előbb is elmehet a hozzá legközelebb található márkakereskedésbe. A javítások során a szakemberek ingyen kicserélik a hajtókarokat vagy akár az egész motort az érintett járművekben.

Porsche 718 Cayman utastere

Kapcsolódó írások

BMW Alpina B8 Gran Coupé
2021. március 25.
Csak pár lóerővel gyengébb, mint a BMW M8 Competition.
Porsche 959
2019. április 23.
A 959-es és az F40-es volt a 80-as évek két nagyágyúja, ehhez kétség sem férhet. A Ferrari ikonná vált, a németnek viszont nem jutott annyi a rivaldafényből…

További hírek