2021. december 01. | 16:16

2023-ban érkezhet a tisztán elektromos hajtású Astra is.

A Peugeot 308 hatchback, illetve a műszaki tartalomban vele megegyező Opel Astra bemutatását követően a Stellantis úgy döntött, a kombi 308 SW-ből is elkészítik a német megfelelőjét az Astra Sports Tourer formájában.

Az Astra kombi változata megjelenésében a megszólalásig hasonlít a csapotthátú kivitelre. Lényegében a hátsó túlnyúlás mértéke változott csupán, hogy ezáltal megnöveljék a csomagtér méretét.

Az Opel elmondta, így most 608 liternyi pakolható tér áll rendelkezésre, ami a hátsó üléssor síkba döntésével 1634 literesre bővíthető. Nem meglepő módon a 308 SW esetében pontosan ugyanezekkel az adatokkal találkozunk.

A plug-in hibrid hajtáslánccal szerelt verzió esetében a csomagtér mérete némi csorbát szenved az lítium-ion akkumulátorcsomagnak köszönhetően, ami azt jelenti, hogy 548, lehajtott ülések esetén pedig 1574 liternyi hellyel gazdálkodhatunk. A csomagtérpadló is csak a hagyományos, belső égésű motoros Astrák esetében állítható kétféle magasságban.

A tágasabb csomagtértől eltekintve a Sports Tourer lényegében az utolsó csavarig megegyezik az ötajtós Astrával, amelyről az Opel idén júliusban rántotta le a leplet. Mátrix LED világítás, head-up display kijelző, teljesen digitális műszeregység, vezeték nélküli Android Auto és Apple CarPlay kapcsolat az infotainment rendszeren belül – csupán néhány a hatodik generációs Astra által kínált technológiák közül.

Motorok tekintetében változatlan a helyzet: az 1,2 literes, háromhengeres, turbófeltöltős benzines 110 vagy 130 lóerős verzióban választható. Előbbi 205, utóbbi 230 newtonméter forgatónyomatékot biztosít. Emellett egy 1,5 literes, négyhengeres turbódízel található a palettán, 130 lóerővel és 300 newtonméterrel.

A plug-in hibrid kivitel esetében egy 180 lovas, 1,6 literes, elektromos hajtással megtámogatott benzinmotort kapunk. A későbbiekben pedig egy izmosabb, 225 lóerős verzió is elérhető lesz az Opel kínálatában. A villanymotor számára egy 12,4 kilowattóra kapacitású akkupakk biztosítja a szükséges energiát, a nyomatékot pedig egy nyolcsebességes automata váltó segít átvinni az aszfaltra.

Mivel a Peugeot 308 tisztán elektromos kivitele 2023-ban érkezik, így az eddigi gyakorlatot

figyelembe véve csupán idő kérdése, mikor mutatkozik be az első Astra, amiben már nem belső égésű motor dolgozik. Az Astra Sports Tourer árát az Opel egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

Amennyiben érdekel az Astra egy régebbi kiadása, ezt a bemutatót se hagyd ki!