Mielőtt a Google és az Apple uralta volna az okostelefon-piacot, a Blackberry rendkívül népszerűnek számított az üzletemberek körében. Azt követően, hogy kiszállt a szektorból, a cég most kommunikációs és biztonsági szoftvereket, valamint operációs rendszereket fejleszt. Az autóiparban a Blackberry QNX-platformja szolgáltatja a Jaguar Land Rover legújabb Pivi Pro rendszerének alapját, amelyet olyan modellekben használnak, mint a Jaguar F-Pace és a Range Rover Velar. A Blackberry most egy új, autóba épített fizetési szolgáltatáson dolgozik a hálózatba kapcsolt autók számára, amelyek lényegében egy mobil pénztárcává változtatják az autót.

A Blackberry és a Car IQ közösen fejleszti az új, érintésmentes fizetési rendszert, amely lehetővé teszi a csatlakoztatott autók számára, hogy fizessenek a különféle szolgáltatásokért. A Blackberry IVY szoftverét és a Car IQ hitelesítési technológiáját felhasználva a rendszer egy „digitális ujjlenyomatot” hoz létre a jármű számára.

Minden autó rendelkezni fog a saját, digitális pénztárcájával, amely az Car IQ-t használja, hogy biztonságosan csatlakozzon a bank fizetési hálózatához, és önállóan fizessen az olyan szolgáltatásokért, mint az üzemanyag, az útdíjak, a parkolás, a biztosítás és a karbantartás/szervizelés. A megoldás hasonló a General Motors Marketplace és a Stellantis Uconnect Market rendszereihez, amelyek lehetőséget biztosítanak a sofőrnek arra, hogy az üzemanyagért és egyéb szolgáltatásokért távolról fizessen. A Blackberry egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy mely gyártók autói fogják támogatni ezt a fejlettebb rendszert.

„Az érzékelők adataihoz és az élszámításhoz (edge computing) való hozzáférés hihetetlenül biztonságos megoldást kínál a járműben történő fizetési megoldásokhoz” – nyilatkozta Peter Virk, a BlackBerry alelnöke.

Lee Colman, az SBD Automotive autóipari elemzőcég igazgatója szerint a Blackberry rendszere jelentheti a csatlakoztatott járművek technológiájának következő lépcsőfokát, melyben a különféle kereskedelmi platformokat, valamint a készpénz és bankkártya nélküli fizetési megoldásokat köti össze.