péntek - 2022. december 02.
2.5 °C
enyhe eső
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 695 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A BMW szürkéjének 50 árnyalata, avagy itt a BMW E Ink - VIDEÓ

2022. január 06. | 09:57

Bemutatták a BMW korábban már megszellőztetett színváltó technológiáját.

A 2022-es CES Show keretei között nem csupán a 2023-as iX M60 modellt és az integrált Amazon Fire TV-vel együtt érkező 31 colos érintő kijelzőt jelentették be, lerántották a leplet a korábbi hírekben már szereplő színváltó technológiáról is.

Az iX Flow néven bejelentett újdonság nagyon izgalmasan hangzik már elsőre is. Az iX Flow, ahogy a nevében is szerepel az iX alapjaira épül, és egy E Ink nevű anyagba van csomagolva a karosszéria.

Jelen pillanatban azonban a technológia csak a fekete, fehér és szürke tartományaiban képes változtatni az árnyalatait, agyártó állítása szerint már nem állnak távol az élénk színek előhívásától sem.

Az E Ink bevonat több milliárd micro kapszulából áll, amelyek egy részében negatív töltésű fehér pigmentek úszkálnak, másik felében pedig pozitív töltésű fekete pigmentek. Az autó színváltoztatásának titka, hogy a bevonat külső utasításra egy elektromos mező segítségével stimulálható, és a kívánt mennyiségben hozza felszínre a szükséges pigmenteket egy adott árnyalat eléréséhez.

BMW iX Flow E-Ink színváltós fényezéssel oldalról
Fotó: BMW

A BMW több okos érvet is felhozott az új technológia mellett azon túl, hogy a felhasználók kényük kedve szerint változtathatják az autó színét. Ez a lehetőség teret ad olyan további változtatásoknak, amelyek kifejezetten hasznosak lehetnek az autó és az utasok számára. Ilyen lenne például, ha az alapból feketén használt autónkat egy erős napsütéses napon fehérré változtathanánk a jobb fény- és hővisszaverés érdekében.

Az anyag felvitele elképzelhető akár a beltérben is, amellyel további külső hatásoktól óvná az autó különböző felületeit, például a nyáron felforrósodó műszerfalat és üléseket. Az E-Ink technológia önmagában nem túl energiaigényes folyamat, hiszen a bevonat csak a színváltás időszakában használ elektromos áramot és abból sem túl sokat.

A vállalat képviselője azt nem részletezte, hogy mikor kerülhet széria modellekre a különleges festékréteg. Bár hozzátette, hogy az előállítás és a felhordás nem került irreálisan sok pénzbe, így nem állnak messze a sorozatgyártástól sem.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!