2015. május 05. | 12:00

Egy szemfüles Tesla sofőr talált egy kiskaput a rendszeren

Társszerző: Hajdu Balázs

A Tesla józan ésszel felfogható biztonsági okok miatt letiltotta, hogy a sofőrök a járművekben lévő hatalmas képernyőkön videókat nézhessenek. Egy bátor Tesla Model 3 tulajdonosnak mégis sikerült elindítania a Netflix videómegosztót az autóban.

A Model S és a Model X 17 colos képernyővel rendelkezik, a Model 3-ban viszont 15 colos kijelző található. A videó lejátszási funkció le van tiltva, a képernyőn csak a tolatókamerának kellene látszania – mindegy, hogy az autó áll, vagy éppen halad.

Ezek a biztonsági rendszerek – sokak szerint – azért vannak, hogy fel lehessen őket törni. Egy felhasználó például a Terminátort nézte egy Model S-ben, ám ehhez elég bonyolult műveletsor szükségeltetett.

A Tesla nemrégiben frissítette szórakoztató csomagját a Google Chromium böngészővel. Rob Davis, egy Model 3 tulajdonosa pedig megtalálta a módját, hogyan indítsa el a Netflixet, és egyéb alkalmazásokat az autó képernyőjén, méghozzá távoli számítógépes elérést alkalmazva. A megoldás valójában nem is olyan egyszerű, hiszen hang lejátszására nincs lehetőség, így a filmeket felirattal kell nézned, vagy Bluetooth segítségével összekötöd a rendszert a telefonoddal. Mindenesetre ez az első alkalom, hogy Netflix tartalom jelenik meg egy Tesla képernyőjén.

Vezetés közben semmiképpen ne használd a funkciót. Ha filmet szeretnél nézni, állj meg egy arra alkalmas parkolóban. A Netflix hasznos időtöltést nyújthat, amíg például töltöd a Tesládat.

A videómegosztás és nézegetés lehetőségét régóta kérik a Tesla tulajdonosok. A vállalat vezérigazgatója, Elon Musk a közelmúltban elmondta, hogy a legújabb frissítésben a tervek szerint szerepelni fog ez a funkció, az újítások érkezésének időpontjáról azonban egyelőre nincs információ. Musk arról is beszélt, hogy az új funkcióhoz Wifi elérés is társul majd, ennek értekében az elektromos töltőállomásokon ingyenes vezetéknélküli internet hozzáférést fognak biztosítani.