2023. szeptember 04. | 15:46

A VW-csoport kötelékébe tartozó SEAT felhagy az autógyártással, más szerepkört szánnak nekik.

Egy ideje elég nagy mozgolódás zajlik a VW-konszern háza táján. Egyrészt komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az elektromos átállást véghez vigyék a cégcsoporton belül, másrészt az egyes márkák jövőképét is átformálják.

A SEAT albrandjéből néhány éve önálló márkává avanzsált Cupra is egy ilyen formálódás eredménye, most azonban egykori szülőanyjával kapcsolatban hoztak döntést a vezetők. Egy új szerepkört szánnak a SEAT-nak a konszernen belül, a brit Autocar magazin beszámolója szerint egy mobilitással foglalkozó vállalattá alakítják át.

A jelenleg futó SEAT modelleket persze még árulják a ciklusuk végéig, ám új generációkat már nem mutatnak be. Néhány modell persze Cupra emblémával kapható lesz majd, ám SEAT logóval már nem. Valamennyire érezhető volt ez a folyamat, hiszen legutóbb 2020-ban mutattak be új modellt, akkor ez a Leon legfrissebb kiadása volt.

A döntés nem meglepő, hiszen a Cupra brand sokkal több bevételt termelt, mint a SEAT, így gazdaságilag nem volt értelmezhető a dolog. A VW vezetője, Thomas Schäfer azt mondta, hogy a SEAT jövője a Cupra, amelybe sokat fognak fektetni.

Egyébként 70 évvel ezelőtt kezdett autógyártásba a spanyol márka, amikor 1953-ban az 1400-asok legördültek a gyártósorról. A Volkswagen-csoport 1986-ban vásárolta meg a SEAT-ot a spanyol államtól.

A kínálat részét képezi jelenleg az Ibiza, amely 2021-ben kapott ráncfelvarrást és vélhetően 2024-2025 tájékán ér véget a 40 éves karrierje. Ott van még az Arona is, amely 2017-óta van a piacon, és ezek szerint mindössze egy generáció után megszűnik majd. 

Az egyik legnépszerűbb modell persze a Leon, valószínűleg ez lesz a porondon a legtovább, hiszen ebből 2020-ban érkezett meg a negyedik generáció. Ha betartják az eddigi modellciklusokat, akkor akár 2028-ig is lehet majd kapni SEAT Leont. Az Ateca hobbiterepjáró is vélhetően 2024-ig él majd, a 2018-ban megjelent Tarraco hasonló sorsra juthat.

SEAT