Elektromos hajtású vízitaxival rukkolt elő az ABB!

Tóth Balázs
Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Futurisztikus, egyben környezetkímélő közlekedési eszköz prototípusát tesztelték a Genfi-tavon.

A SeaBubbles névre hallgató jármű leginkább vízitaxiként aposztrofálható, tó- vagy folyómenti városok összekötésére volna leginkább hasznosítható. Különlegessége abban rejlik, hogy nulla kársanyag-kibocsájtással rendelkezik, e ráadásul hangtalanul közlekedik. Mindamellett, hogy környezetbarát technológiával működik, nagy potenciál rejlik a vízitaxiban a miatt is, mert tehermentesítheti a jelenleg is túlzsúfolt közúti közlekedést a nagyvárosokban.

A napokban debütáló prototípus 20 km/h-s sebességre képes. A 20-as szám bűvöletében akkumulátora 20 kWh kapacitású, ami két elektromos motort hajt meg, melyek egynként 10-10 kWh teljesítményre képesek. Hatótávolság tekintetében 20 kilométerre tehető, hiszen nagyjából 1 óráig képes működni, mielőtt újból tölteni kell.

Seabubble

Az eredeti elképzelések szerint 2017-től kellett volna a Szajnán fuvaroznia, némileg csúszásban van tehát a projekt, de most felpörögni látszanak az események.

Kinézete alapján külső szemlélők joggal gondolhatnák, hogy egy vízben landolt autót látnak éppen. Csak álló helyzetben fest így a jármű, menet közben már sokkal inkább vízisítalpakkal felszerelt autónak, látszik, melynek "hiányoznak" a kerekei, bár van, aki szárnyashajóként írja le. Döntsd el te, szerinted melyikre hasonlít jobban az alábbi videó segítségével!

[embed width="800" height="450"]

A tesztelés alatt álló járművet a tervek szerint május során felszerelik az ABB Ability Marine Advisory System - OCTUPUS rendszerrel, azaz egy olyan szoftverrel, amely a vízi járművek üzemeltetői számára fontos adatokat szolgáltathat a vízi közlekedés optimalizálása szempontjából. Ez a bizonyos OCTUPUS rendszer biztosítja, hogy a SeaBubbles üzemirányító központja valós idejű adatokat kapjon a jármű üzemállapotáról.

A következő hónapok során újabb tesztek várnak a vízitaxira, melyet a sváci Energetiakai-, Közlekedési- és Mezőgazdasági Minisztérium képviseletében Luc Barthassat és Pierre Maudet államtanácsosok támogattak.

vízitaxi

Az ABB úgy tűnik tehát, hogy folyamatosan keresi a lehetőségeket az innovatív technológiák felkutatására és gyakorlatba ültetésére. A cég neve a Formula-E kapcsán lehet ismerős, az FIA által szervezett elektromos autóverseny-sorozat névadó főtámogatója kiemelt figyelmet szentel az e-mobilitás határainak kitolására.

Forrás:

További autós hírek

Megdöbbentő Facebook poszt és YouTube videó került ki az Internetre a tegnapi napon, amire olvasónk hívta fel a figyelmünket. Egy…

A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint szombat kora délután baleset történt Eger és Kerecsend között. Három személyautó érintett a balesetben. A…

A koszos autó elég lehangoló látvány. A tél bekövetkeztével pedig egyre több olyan autót látni az utakon, amit belep a…

A nagycsaládosok részére autóvásárláshoz biztosított állami támogatás jelentős zavart okozott az autókereskedői és az autóvásárlói körökben is – írja az…

Egy kamionról leszakadt pótkerék okozhatott volna tragédiát Nagyorosziban, miután a hatalmas gumi egyenesen a buszmegállóban várakozó nagypapa és két unokája…

Kapcsolódó írások

DS X E-Tense tanulmányautó oldalról
2018. október 01.
Négy modell világpremierjét is az őszi autó kiállításra időzítették a franciák
Volkswagen Touareg vizes úton
2016. június 06.
Hamarosan ideje lecserélni a nyári gumikat télire, de nem árt, ha valamit ellenőrzöl.
Budapest sávelzárás
2018. október 31.
A 9 hónapon át tartó sávlezárásokkal még valahogy együtt tudunk élni, hiszen muszáj. De az, hogy jelen helyzetben a Kossuth Lajos utcában irányonként csupán egy-egy sáv járható, az már azért több, mint fájdalmas.   
Ideges sofőr
2018. november 05.
A felújítási munkálatok a nyár elmúltával sem állnak meg, továbbra is rengeteg helyen találkozhatsz lezárásokkal és korlátozásokkal