csütörtök - 2022. October 06.
18.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 675 Ft
100 702 Ft
D 760 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Elindultak az első önvezető taxik Pekingben

A szolgáltatást a 2022-es téli olimpián is alkalmazni fogják.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó Baidu jóvoltából szolgálatba álltak az első önvezető taxik Pekingben. A kínai fővárosban rendezik a 2022-es téli olimpiát, ahol a sofőr nélküli autók fogják szállítani a sporteseményre kilátogatókat. A Baidu Apollo Go Robotaxi az első olyan önvezető autós szolgáltatás, melynek igénybevételekor egyedül az utas foglal helyet a járműben.

A felhasználók egy alkalmazás segítségével tudják hívni a taxit. Ha esetleg nem találják meg az autót, az appon keresztül képesek működésbe hozni a dudát, ami segít a beazonosításban.

Beszállás előtt azonosítása és járványvédelmi okokból le kell olvasni egy több QR-kódból álló sorozatot. A kezdeti lépések után az utasnak az „utazás megkezdése” („start the journey”) gombra kell koppintania, majd a rendszer ellenőrzi, hogy csukva vannak-e az ajtók, illetve be vannak-e kapcsolva a biztonsági övek. Ezt követően kezdetét veheti az önvezető taxizás.

„A sofőr nélküli szolgáltatások bevezetése az önvezető autózás elterjedésének elengedhetetlen lépése. Ezennel megnyitjuk a teljesen önvezető taxiszolgáltatást Peking lakossága számára. A projekt sikeressége érdekében számos tesztet hajtottunk végre különböző városokban, melyek a technológia biztonságos alkalmazását teszik lehetővé” – fogalmazott Yunpeng Wang, a Baidu önvezető technológiáért felelős általános igazgatója.

A sofőr nélküli járműveket a világ számos pontján kívánják alkalmazni a tömegközlekedésben. A tavalyi év elején megérkezett az első európai önvezető elektromos busz, melyet a spanyolországi Malaga városában tesztelhettek. A kísérletek tehát folyamatosan zajlanak. Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója úgy véli a teljesen önvezető autók elterjedésére 5-10 éven belül lehet számítani.

A Guidehouse nevű globális tanácsadó cég szerint a Baidu a világ elsőszámú önvezető vállalata. A kínai szakemberek már közel nyolc éve dolgoznak a fejlesztéseken, ezzel együtt érthető lenne, ha néhány utas egyelőre bizalmatlanul állna a szolgáltatáshoz.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!