hétfő - 2023. szeptember 25.
19.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Eltűnhet egy kötelező autós tartozék, eljárt felette az idő?

2023. január 13. | 15:36

Legalábbis Spanyolországban így látják, mert találtak helyette valami sokkal jobbat.

Az autózásban vannak olyan dolgok, amik már évekkel ezelőtt elérték végleges formájukat - gondoljuk mi, átlag földi halandók, de mindig kitalálnak valami újabb, modernebb és jobb dolgot rá. Ahogy most egy kötelező autós tartozék megszűnése is elindult a Spanyoloknál, mert találtak egy jobb megoldást.

Bár elméletileg kötelező, sokan talán már azt sem tudják, hogy mi az az elakadásjelző háromszög, pedig elvileg minden autóban ott kell lennie. Haszna a balesetmegelőzés, tehát lényegében a mi védelmünk.

Elméletben elakadás esetén, ha nem tudtuk elhagyni az úttestet, akkor félreállás után az autó mögé kell kihelyeznünk, ezzel a többi autósnak jelzünk. Bármilyen gyengébb látási viszonyokkal megáldott napon nagy segítség lehet, ha egy szürke műszaki hibás autót kéne mondjuk észrevenni.

Viszont van vele egy probléma, mert képzeljük el a helyzetet, hogy egy autópálya leállósávjában ragadunk. Elvileg el kell vinnünk 100-150 méterre, ami ilyen körülmények között nem életbiztosítás, legfeljebb a szalagkorlát túloldalán gyalogolva.

Ezen a logikán elindulva módosították a szabályozást Spanyolországban, ahol már ki lehet váltani az ikonikus háromszöget. Náluk már 2021 óta alkalmazható ilyen esetekre kitalált V16-os villogó.

Ez olyan, mint egy sárga figyelmeztető villogó mondjuk egy munkagépen. Mágnessel felugrasztható a tetőre és 360 fokban szórja a villogó fényeket, így mondjuk a vészvillogó bekapcsolása mellett nem kell nekiállnunk sétálgatni, elég kitenni a tetőre és bekapcsolni.

Persze bonyolultságával valamivel kockázatosabb, mint a háromszög, hiszen azt csak kitámasztjuk és működik. A villogóban lemerülhet az elem és tönkre mehet az elektronika is, főleg, ha nem gyakran használjuk, kétlem hogy ezt olyan sokan fogják ellenőrizgetni.

A spanyolok mégis hisznek a modern technikában és el is kezdték az átmeneti időszakot. Ők úgy tervezik, hogy 2026 után ez lesz az egyetlen és elfogadott megoldás ilyen helyzetekben.

Más európai országokban egyelőre nem hallani hasonló ötleteket vagy hogy követnék a spanyolokat, viszont érdekes, hogy nálunk sem szabálytalan. A KRESZ úgy értekezik erről a dologról, hogy:

Az úttesten levő elromlott járművet az elakadást jelző háromszögön kívül meg szabad jelölni mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével vagy villogó narancssárga fényjelzést adó elakadást jelző lámpával.

Depositphotos
A saját szigetén fogták meg gyorshajtásért a milliárdost Taxival ment a helyszínre, ahol elütötték a macskáját, majd őt is elgázolták

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!