Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
kedd - 2023. december 05.
-0.5 °C
enyhe havazás
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Érdekes megoldást talált ki a Ford az ajtókilincsekkel kapcsolatban

2022. február 16. | 11:39

Egy új szabadalom alapján telejesen megváltoztatnák az autóba történő ki- és beszállást.

A Ford legfrissebb szabadalmi kérvényei alapján az amerikai autógyártó egy olyan megoldáson dolgozik, amely jelentősen megváltoztathatja a felhasználók és az autósok közötti interakciót. A dokumentumok tanúsága szerint a Ford különféle fényjelzéseket használna arra, hogy tudassa, zárva van-e az ajtó vagy sem, megvilágítsa az autó melletti területet, vagy aktiválja az automatikus ajtónyitási mehanizmust. 

Valójában az elképzelés az, hogy mindhárom ötletet egy rendszerben tervezi kombinálni az amerikai gyártó. Így az ajtó egy bizonyos része minden bizonnyal pirosan világítana, ha az ajtó zárva van, és nyitott állapotban zöldre vált majd. Az oldalsó tükör alatti projektor megvilágíthatja az ajtó melletti területet, kilépőfényt biztosítva az autó utasainak. 

Ford Explorer
Fotó: Ford

Ráadásul a Ford úgy tervezi, hogy az oldalsó tükörből kibocsátott fénysugár egyfajta érzékelőként működhet majd, így amikor a vezető az ajtóhoz közelít, megtöri a fénysugarat, ami jelet közvetít az autónak. Ennek köszönhetően az ajtó automatikusan fog nyílni anélkül, hogy bármilyen erőfeszítésre is szükség lenne, vagy akár hozzá kellene érni.

Természetesen az automatikus ajtónyitó és -záró mechanizmusok őrülten bonyolultak, és a kifejlesztésük sem ígérkezik olcsónak, különösen a Ford szabadalmában leírt fantomkilincs-rendszerrel párosítva. Vagyis lényegében teljesen feleslegessé válnának a kilincsek.

A tervezés és a kényelem előnyeit nehéz figyelmen kívül hagyni. Ezenkívül ez a fajta rendszer valószínűleg soha nem okozna sérülést a felhasználóknak, mivel a működéséhez nem lenne szükséges ténylegesen hozzáérni az ajtóhoz. 

SMS-ben is lehet csekket igényelni a gépjárműadó befizetéséhez Pár nap alatt több ezer sofőrt állítottak meg a rendet követelő rendőrök

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!