2022. február 09. | 16:20

Szokatlan megoldást használnának a szélvédő tisztán tartására. 

Egy új szabadalmi kérvény tanúsága szerint a Ferrari egy olyan újításon dolgozik, ami szükségtelenné tenné az autókon az ablaktörlő lapátok használatát. Ezáltal a maranellói sportautók még esztétikusabbak és aerodinamikailag is hatékonyabbak lehetnének. 

Még 2013-ban röppentek fel a hírek azzal kapcsolatban, hogy a McLaren olyan szélvédőtisztító rendszert fejleszt, amely apró rezgések segítségével tünteti el a vízcseppeket, a rovarokat vagy éppen a sarat az üvegfelületről. Nemrég a Tesla egy olyan szabadalommal állt elő, ahol a hagyományos ablaktörlők helyett lézereket használnának a szélvédőre rakódott szennyeződések eltávolítására.

A Ferrari által benyújtott szabadalmi bejelentésekben az ablaktörlő lapátok helyett fúvókákat helyeztek el a szélvédő szélén. Ezek képesek sugárban sűrített levegőt kibocsátani, amelyek eltávolítják a vizet a szélvédőről, ezzel javítva a kilátást. A maranellói gyártó szerint ez egy lényegesen hatékonyabb megoldás az ablak tisztítására, amelynek köszönhetően magát az ablaktörlő karokat teljes egészében el lehetne hagyni a tervezés során, így az autó esztétikusabb megjelenésű és áramvonalasabb lehetne.

A CarBuzz talált egy 1953-ban, az Egyesült Államokban benyújtott szabadalmi kérvényt, amely egy nagyon hasonló dizájnt ír le. Ebben a sűrített levegő az ablaktörlő lapátok két oldalán lévő fúvókákból érkezik a szélvédőre. A különbség az, hogy a Ferrari megoldása azt javasolta, hogy a levegőt abba az irányba fújják, amerre az autó halad. Ennek az újításnak további előnye lehet, hogy segít „felgyorsítani” a levegő áramlását az autó felett. Ezen kívül a kérvényből az is kiderül, hogy Maranellóban azt tervezik, hogy a fúvókákból érkező levegő igény esetén fűthető, illetve hűthető lenne.

Természetesen ennek a dizájnnak vannak járulékos hátulütői, például a működtetéséhez egyértelműen szükség van egy kompresszorra és egy sűrítettlevegő-tartályra is.