szerda - 2023. szeptember 27.
19 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ez már nem az a Maruti, amit ismerünk

2020. február 06. | 11:36

Kisméretű, elektromos kupé szabadidő-autót álmodtak Indiában.

A Maruti Suzuki egy közel negyven éves (alapítva 1981-ben) indiai autógyártó vállalat, melyet 56,21%-ban a Suzuki birtokol. Itthon és általában Európában nem túl ismert márkanév, ám egyesek még emlékezhetnek a jó kis Maruti 800-asra, amiből egy-két példány azért még ma is fellelhető az utakon. A kis gyöszt 1983-tól egészen 2014-ig gyártották (utóbb már a modernebb Suzuki Alto karosszériájával) és ezzel a hosszú gyártási periódussal India második leghosszabb életű típusának számít, csak a híres Hindustan Ambassador előzi meg a maga 56 évével (1958 – 2014).

Attól függetlenül, hogy manapság a Maruti Suzuki nincs jelen az európai porondon, köszöni szépen jól van, él és virul, India autópiacának több mint 50%-át (!!) uralja. Mindenféle, Suzuki alapokra épített szörnyűségeket kreálnak, melyek nálunk biztosan nem kaphatnának típusengedélyt, de odahaza messze nem olyan fontos a biztonság kérdésköre. Ettől függetlenül ők is tudnak modern vagy legalábbis modernnek látszó autókoncepciókat készíteni, mint ez a szép hosszú nevű a képeken.

Az Indiában tartott Auto Expo 2020 nevű eseményen nyilvánosság elé tárt Maruti Suzuki Futuro-e Coupe SUV Concept azt hivatott bemutatni, hogy az indiaiak (a Suzuki bábáskodása alatt persze) miként képzelik el a közeljövőt. A tanulmányautó sikeresen ötvözi a szabadidő-autók sugallta masszivitást, a manapság divatos kupéformát és az apró méretet. Azért sikeresen, mert nem látszik kicsinek, pedig az, annak kell lennie, hogy elférjen a túlzsúfolt utakon.

Az autó belsejében már tetten érhető a nem túl nagy külső méret, a tervezők eleve 4 főnek álmodtak benne helyet. A kupésított forma miatt lejtő tető igazából csak gyerekeknek teszi használhatóvá a hátsó sort. A lemezek alatt is tovább folytatódik a futurisztikus irányvonal, a kocsi meghajtásáról teljesen elektromos hajtáslánc gondoskodik. Miután ez csupán egy tanulmányautó, nem tudni, hogy megvalósul-e és ha igen, milyen formában és mikor.

Itt az év eddigi legbrutálisabb gyorsulási versenye - VIDEÓ Hamarosan érkezik a teljesen új KRESZ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!