Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 02.
3 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ezt műveli a hidraulikus présgép a karbonszálas anyaggal - VIDEÓ

2023. július 03. | 13:36

A legkomolyabb sport- és versenyautók gyakran kapnak szénszálas alkatrészeket, ez pedig nem véletlen, de mire képes az anyag önmagában?

Van valami egészen különös és eltitkolt élvezet mindenkiben, akit megakaszt a Hydraulic Press Channel (HPC). Ez az a csatorna, ahol kísérleti jelleggel mindent összenyomnak egy több tonnás présgéppel.

Valahogy jó nézni, ahogy anyagok formát váltanak a présszerszám alatt, de sokszor a kíváncsiság hajt, hogy vajon hol lehet a határ. Ezt lehet kísérletezni olyan bagatel dolgokkal mint hétköznapi használati tárgyak, vagy akár olyan komoly anyagokkal, amikből csúcsversenyautókat építenek.

Például ott a vannak karbonszálas anyagból készült tárgyak, amelyet kezelésbe vett a finn HPC. Egy lengyel cég küldött nekik különböző formákat, hogy teszteljék azok szilárdságát és ellenállóságát. A karbonszálas cuccokat ugye azért szeretjük, mert nagyon erősek amellett, hogy fajlagos súlyuk sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos acél alkatrészeké. 

A szénszálas vázszerkezetek egy autónál rendkívüli merevséget adnak, ha jól tervezték meg és közben a súly sem szalad el. Egy baleset során azonban nem mindegy, hogy miként éri erőhatás az autót, mert nem minden helyzetben reagál ugyanúgy ez az anyag.

Ez remekül látszik a HPC csatornáján is, ahol először fektetve esnek neki egy kisebb csőnek. Ez persze azonnal megnyekken, az álló cső azonban sokkal érdekesebb. Az anyag nem eltörik, hanem elkezd szabályosan lefoszlani a hatalmas nyomás hatására.

Hasonlóan reagál az egyel nagyobb átmérőjű darab, amit egyébként tengelynek terveztek, tehát csavarodásnak kell tartósan ellenállnia. Viszont mindegyiknél érdekesebb volt a szénszálas tömb.

Ennek elég nagy lendülettel nekiengedték a présgépet, és még csak meg se nyekkent. Ezt követően egy kisebb fejjel próbáltak pontszerűbb nyomást gyakorolni az anyagra, de akkor sem adta meg magát.

A legvégén egy anyát raktak a tömbre és ennek már sikerült megtörnie a test felületét. Viszont azt is úgy, hogy miután az anya belement, ismét nem ment tovább a présgép, tehát a szénszálas tömb kegyetlen erős és ellenállt a több tonnának.

Kiderült, miért ennyivel növelte az üzemanyagok jövedéki adóját a kormány El akart adni 100 ezerért egy használt autót, helyette inkább megverte a vásárlót - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!